Systém eCall: Odporcovia hovoria o predražení, spustiť by sa mal v októbri 2015

call centrum
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nový elektronický systém eCall, ktorý už schválil Európsky parlament, má zachraňovať ľudské životy. V prípade dopravnej nehody by sa mal systém zabudovaný do vozidla aktivovať a zavolať pomoc. Dôležité sú ešte rokovania členských štátov, ale eCall by mohol byť spustený už v októbri 2015.

Obavy odporcov poukazujú najmä na zbytočné predraženie systému v porovnaní s jeho účelovosťou. „Podľa štúdií predstavuje eCall na európskej úrovni len 1,7% všetkých telefonátov na pohotovosť za rok. Zvyšok tvoria bežné tiesňové volania uskutočnené cez telefón. Technológia na lokalizovanie volajúceho cez smartfóny už existuje. Nie je to drahé, operátori sú pripravení, môžu systém montovať do áut,” oponuje Adina-Ioana Vălean, poslankyňa z Európskej ľudovej strany.

Nemenej podstatným bude zachovanie ochrany údajov. Poslanci Európskeho parlamentu tvrdia, že sa nie je čoho obávať. „Ide o systém tiesňového volania. Informácia sa vyšle len v prípade nehody vozidla, auto inak nemožno vystopovať. Zákonodarca jasne stanovil, že Parlament do stanoviska začlenil dôrazné nariadenia súvisiace s ochranou všetkých údajov,” povedala Olga Sehnalová, poslankyňa z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

eCall

Novinka, ktorá bude zachraňovať životy. Auto po havárii samo zavolá pomoc

BRATISLAVA / Systémom núdzového volania eCall budú vybavené všetky nové autá, ktoré prídu na trh. Znamená …

Consent choices