Boris Zala
Boris Zala. Photo: © European Union 2014 EP

Boris Zala: Únia svojimi ústretovými krokmi k Ukrajine marí zámery Putina

Boris Zala
Boris Zala. Photo: © European Union 2014 EP

Únia svojimi ústretovými krokmi k Ukrajine marí zámery Putina, uviedol v rozhovore pre EuropskeNoviny.sk Boris Zala, slovenský europoslanec. Pôsobí vo Výbore pre zahraničné veci pri Európskom parlamente a priamo sa podieľa na prípravách všetkých rezolúcií. Súčasťou ostatného rokovania v Štrasburgu boli aj dopady podpisu Asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovič podpísanie Asociačnej dohody s EÚ ako prvého prístupového kroku minulého roku na jeseň odmietol. Odvtedy sa napätá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou stupňuje. Najskôr vyústila do demonštrácií a protestov Ukrajincov na Majdane v Kyjeve. Tam davy protestovali proti Janukovičovi a po vstupe Putinovej armády na Krym sme svedkami aj priamych stretov medzi Ukrajincami, ktorí zámery Putina privítali a medzi Ukrajincami, ktorí podporujú vstup Ukrajiny do EÚ a jej právo na sebaurčenie a budúce slobodné smerovanie. Tento konflikt si podľa OSN vyžiadal už 3245 obetí. Počty mŕtvych nie sú konečné.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Boris Zala v súvislosti s týmto uviedol, že Únia je atraktívny priestor nielen pre Ukrajinu, ale aj pre napríklad Moldavsko a Gruzínsko. Únia svojimi krokmi teda priamo zasahuje do zámerov iných štátov: „Putin mal pred časom v úmysle vytvoriť euroázijskú úniu a spomínané krajiny túto myšlienku odmietli. Putinova anexia (násilné pripojenie cudzieho štátu alebo jeho časti k inému štátnemu územiu) Krymu bola teda priamou odpoveďou na nezáujem týchto štátov o jeho smerovanie a zámery“, dodal Zala.    

O tkl

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices