Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 40. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Koncom uplynulého týždňa sa uskutočnilo zasadnutie ECB, na ktorom ale nedošlo k žiadnym prekvapeniam ohľadom nastavenia sadzieb v menovej únii. Centrálni bankári však zverejnili podrobnosti plánovaných nákupov cenných papierov a to vo forme ABSPP [cenné papiere kryté aktívami] a CBPP [kryté dlhopisy]. Tieto operácie by mali pod záštitou ECB prebiehať minimálne dva roky, aby sa naplno prejavil ich stimulačný efekt na nové emisie. V rámci programov bude môcť ECB v menšom rozsahu [do 30 % objemu jednotlivých emisií] nakupovať aj cenné papiere pochádzajúce z Grécka a Cypru, hoci svojimi ratingmi nespĺňajú všeobecné podmienky.

GRÉCKO

Na trhoch sa minulý týždeň riešili aj špekulácie, že by ECB v rámci spomínaného programu skupovania aktív krytých cennými papiermi [ABS] mohla nakupovať aj tzv. junk bondy. A tieto informácie podporili uplynulý týždeň grécke dlhopisy v raste. Podľa Dany Vrabcovej, analytičky Poštovej banky by tak centrálna banka mohla skupovať aj cenné papiere gréckych a cyperských spoločností s neinvestičným ratingom, čo dopomohlo k rally najmä akciám bánk problémových krajín“.

CYPRUS

Fiškálny výbor cyperskej vlády očakáva, že ekonomika krajiny bude v roku 2015 stagnovať a zastaví sa tak jej pokles, ktorému čelí nepretržite už od roku 2011. Ekonomika ostrovnej krajiny, ktorá v minulom roku musela požiadať o pomoc zahraničných partnerov, by sa tak mohla odraziť od dna. Cieľom cyperského ministra financií Georgiada je zároveň dosiahnuť v roku 2015 primárny rozpočtový prebytok. Krajina si tiež dáva za cieľ zníženie miery nezamestnanosti, ktorá by v tomto roku mala kulminovať na úrovni viac ako 18 %.

MAĎARSKO

Maďarsko stanoví prísnejšie pravidlá pre spotrebné financovanie. Snahou je regulovať spotrebné financovanie v zmysle zavedenia prísnejších pravidiel a stropov na poplatky a samotné úrokové sadzby. Opatrenia sa podľa doposiaľ zverejnených informácií majú týkať bankového sektora, aby sa vytvorilo férovejšie, no stále konkurenčné prostredie. O konkrétnej podobe nového zákona, ktorý by mal začať platiť počnúc budúcim rokom, by vláda mala hovoriť začiatkom novembra.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

ÍRSKO

Írsko bolo poslednou z krajín OECD, ktorá neúčtovala svojim obyvateľom poplatky za „vodné stočné“. Tento model ale nebol udržateľný a po záchrannom programe, ktorý Írsko už úspešne ukončilo, sa s podobnými účtami zoznámia aj írske domácnosti. Ročný poplatok za vodu bude pre írsku domácnosť účtovaný vo výške 238 EUR. Táto zmena je súčasťou celého balíka opatrení pre vyššie príjmy rozpočtu, ktoré zahŕňajú okrem iného aj vyššie dane z príjmov a nehnuteľností. Podobne ako Maďarsko, plánuje sprísňovať pravidlá pre úverovanie aj írska centrálna banka. Zelený ostrov má negatívne skúsenosti s bublinou na realitnom i úverovom trhu, a je preto pripravený obmedziť výšku hypotekárnych úverov, ktoré banky môžu klientom poskytnúť. Rozhodujúcim faktorom by mala byť výška príjmu.

MEDZINÁRODNÝ MENOVÝ FOND [MMF]

Šéfka MMF Christine Lagardeová koncom uplynulého týždňa vyjadrila svoje obavy z toho, že svetová ekonomika môže dlhšiu dobu zotrvať v podmienkach pomalšieho hospodárskeho rastu. Mnohé krajiny totiž podľa nej bojujú s pomerne vysokou zadlženosťou a z toho vyplývajúcimi dlhovými problémami. Vrásky na čele Lagardeovej podľa jej slov pridáva aj vysoká nezamestnanosť, ktorá trápi viaceré krajiny.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices