Nezhody v otázke ochrany osobných údajov medzi EÚ a USA pokračujú

americký najvyšší súd
Americký najvyšší súd vo Washingtone. PHOTO: Flickr.

Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody sa snaží zabezpečiť európskym občanom rovnaké práva pred americkým súdom ako majú Američania. Táto otázka je ale úzko spätá s ochranou osobných údajov. „Chceme riešiť Islamský štát, musíme bojovať proti terorizmu, potrebujeme zaručiť bezpečnosť, no zároveň musíme garantovať súdne opravné prostriedky európskym občanom v americkom kontexte,” vyjadril sa Claude Moraes, socialistický europoslanec.

Problém v otázke rokovaní nastáva najmä pri nastolení rovnováhy medzi zhromažďovaním údajov v mene bezpečnosti a právom občanov na súkromie. „Pre občanov EÚ chceme dosiahnuť, aby mali na súdoch v Spojených štátoch rovnaké práva ako občania USA, aby neboli, ako to nazvať, občanmi druhej triedy z pohľadu ochrany údajov a nároku na súkromie,” povedala Jean Lambert, europoslankyňa z frakcie zelených.

Medzi najdôležitejšie pravidlá, ktoré sa snaží Parlament presadiť patrí obmedzenie cieľov, na ktoré sa údaje použijú, zabezpečenie adekvátnych a relevantných údajov, aby sa nezisťovali náhodne, a tiež ochrana citlivých materiálov. K dohode, ale nedôjde, kým sa nevyriešia súdne opravné prostriedky. A tam môžu byť podľa Clauda Moraesa problémy, keďže mnohí americkí politici nebudú chcieť poskytnúť cudzincom – v tomto prípade Európanom –  rovnaké práva ako Američanom.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices