Generálny tajomník OECD José Ángel Gurría a predseda Výboru regiónov Michel Lebrun predstavujú aktuálnu správu The OECD Regional Outlook 2014
Generálny tajomník OECD José Ángel Gurría a predseda Výboru regiónov Michel Lebrun predstavujú aktuálnu správu The OECD Regional Outlook 2014. PHOTO: autor.

Open Days 2014 v Bruseli: Na najväčšom európskom podujatí slovenčinu počuť nebolo

Generálny tajomník OECD José Ángel Gurría a predseda Výboru regiónov Michel Lebrun predstavujú aktuálnu správu The OECD  Regional  Outlook  2014
Generálny tajomník OECD José Ángel Gurría a predseda Výboru regiónov Michel Lebrun predstavujú aktuálnu správu The OECD Regional Outlook 2014. PHOTO: autor.

Brusel sa počas štyroch dní stal miestom s najväčšou koncentráciou odborníkov na regionálny rozvoj. Množstvom účastníkov ide o najväčšie verejné podujatie svojho druhu na starom kontinente. Open Days 2014 boli miestom, kde sa stretli experti a vymieňali svoje skúseností z rozvoja miest a regiónov. O slovenských samosprávach veľmi počuť nebolo.

6-tisíc účastníkov, 600 rečníkov z Európy i mimo nej, 108 seminárov, diskusných fór, výstav a prezentácií na tridsiatich miestach v rôznych častiach Bruselu. Keď v roku 2003 Výbor regiónov (Committee of the Regions) ako európske zhromaždenie združujúce regionálnych a miestnych zástupcov vyzvalo všetky zainteresované európske inštitúcie a zastúpenia, aby otvorili svoje dvere návštevníkom, nikto netušil, že sa podujatie rýchlo rozvinie do obrovskej akcie. Dnes má Výbor regiónov štedrý rozpočet na štvordňovú akciu, ktorá je platformou pre stretnutia, nezáväzné debaty, ale i oficiálne workshopy s desiatkami tém. Podľa prieskumu z vlaňajšieho roka je typickým účastníkom odborník z miestnej alebo regionálnej samosprávy (52%), na podujatí je prvýkrát (45%) a do Bruselu prichádza špecificky na Open Days (82%). Všetky aktivity organizátorov smerujú k tomu, aby regióny držali krok s metropolami z hľadiska životnej úrovne, vzdelanosti, zamestnanosti a nevznikali regionálne rozdiely vo vnútri členských štátov i v rámci celej Európskej únie. „Pozvali sme do Bruselu hostí, aby porovnali svoje krajiny a regióny, v čom to ide a v čom nie, aby si vymieňali skúsenosti a učili sa jeden od druhého,“ približuje Shirin Wheeler, hovorkyňa pre regionálnu politiku Európskej komisie.

Analýzy však ukazujú, že aj napriek obrovskej snahe, kohéznej politike a miliardám eur investovaných do regiónov, sa rozdiely medzi regiónmi nedarí znižovať. „Regionálne disparity narástli a kríza ich ešte viac prehĺbila. Zvýšenie konkurencieschopnosti regiónov vyžaduje ešte viac investícií do inovácií, do podnikania, vzdelávania, do digitálnych sietí i infraštruktúry“, tvrdí analytik Lewis Dijkstra z DG pre regionálnu politiku EK. Podľa údajov Eurostatu sa rozdiely v ekonomickej sile členských štátov Európskej únie pohybujú v rozmedzí 47% až 226% priemernej úrovne HDP. Gunter Schäfer, ktorý prezentoval aktuálnu regionálnu ročenku Eurostatu, však upozornil, že rozdiely medzi jednotlivými európskymi regiónmi sú ešte oveľa väčšie ako disparity na národnej úrovni. „Na úrovni NUTS 3, čo je úroveň krajov, sa rozdiely medzi najchudobnejším a najbohatším regiónom pohybujú v rozmedzí 21% až 612 % priemeru HDP.“ 

Open Days 2014, ktoré sa konali od 6. do 9. októbra, boli aj fórom, kde regionálni a miestni lídri diskutovali o budúcnosti kohéznej politiky a jej reforme. Nasledujúcich sedem rokov budú mať regióny na svoj rozvoj k dispozícii viac ako 350 miliárd eur. Pre Slovensko sú tieto zdroje mimoriadne dôležité z viacerých dôvodov. Podľa štatistík je Slovenská republika zo všetkých členských štátov EÚ najviac závislá od kohéznej politiky. Kohézne fondy tvoria vyše 90% všetkých verejných investícií na Slovensku. Spomedzi štátov OECD sme na šiestom mieste z pohľadu rozdielov medzi najbohatším (Bratislavský kraj) a najchudobnejším regiónom (Východné Slovensko). Z tohto hľadiska je prekvapujúca pasívna účasť slovenských regiónov na Open Days. Z ôsmich samosprávnych krajov bol len Bratislavský región oficiálnym partnerom podujatia. Poliaci mali na Open Days takmer všetky regionálne zastúpenia, celkovo pätnásť, Česká republika šesť a Maďarsko päť regionálnych partnerov. Pritom ešte pred niekoľkými rokmi boli samosprávne kraje aktívne a do Bruselu vysielali desiatky úradníkov a expertov. Bratislavský samosprávny kraj sa spolu Dolným Rakúskom, Saskom, Juhomoravským krajom, Plzenským krajom, regiónom Limburg a po nemecky hovoriacou komunitou v Belgicku zapojil do seminára o cezhraničnej spolupráci, predstavil sa na workshope o chytrých mestách a najviditeľnejšou slovenskou aktivitou bolo zorganizovanie seminára o podpore start-upov na Slovensku.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O Branislav Koscelník

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices