Frakcia zelených: Boj proti zmenám klímy Brusel len predstiera!

Pohroma
Pohroma. PHOTO: Flickr.

Vyjadril sa poslanec frakcie Zelených/Európskej slobodnej aliancie Bas Eickhout. Únia vraj nie je dosť odhodlaná zastaviť klimatické zmeny.

„EÚ vždy predstiera že vedie boj, čo možno bola pravda pred pár rokmi, no v tejto chvíli to už neplatí. Vždy ide len o financie. Ako Únia sme sľúbili 100 miliárd dolárov do roku 2020 na znižovanie nepriaznivých efektov. No stále sme sa k tomu nezaviazali.  A to rozvojové krajiny vnímajú ako test serióznosti,“ povedal poslanec.

Práve pred desiatimi mesiacmi zažili Filipíny supertajfún Haiyan, ktorý zabil tisíce ľudí a desiatkam tisícom zničil domovy. Prívalové vlny zničili všetko, čo im stálo v ceste. Doteraz sa z toho Filipíny spamätávajú. Allan Mosqueda z miestneho Červeného kríža si myslí, že škody bývajú každou pohromou čoraz rozsiahlejšie. Podľa jeho slov môžu zato svetoví lídri vrátane EÚ, ktorý svojim priemyslom zapríčiňujú drastické zmeny počasia. „Najlepšie by bolo pretvoriť život a spôsob obživy, pomôcť obyvateľom, aby sa prispôsobili,“ povedal. „Dôležité je zacieliť sa na pomoc viacnásobných potrieb, akými je napr. projekt ubytovania pre 20 000 ľudí od Červeného kríža.“

Už teraz sa Komisia pripravuje na samit o globálnej ochrane životného prostredia, ktorý sa bude konať v Paríži koncom roku 2015.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

O mve

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices