beňová
Monika Flašíková - Beňová. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Beňová: Problematickí kandidáti na eurokomisárov môžu spôsobovať mnohé ťažkosti aj v budúcnosti

beňová
Monika Flašíková – Beňová. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Vypočúvanie alebo tzv. grilovanie členov tvoriacej sa Európskej komisie (EK) prinieslo nielen rezignáciu slovinskej expremiérky na post v nej, ale aj viacero ďalších problematických kandidátov. Ich odsúhlasenie vo výboroch Európskeho parlamentu (EP) je výsledkom politických kompromisov, ktoré sa však v budúcnosti môžu vypomstiť.

Problémom u viacerých adeptov je predovšetkým pretrvávajúci konflikt záujmov, nedostatočná pripravenosť a zorientovanie sa v problematike pridelených rezortov, prípadne predošlé politické pôsobenie a rozhodnutia, ktoré sú v jednoznačnom rozpore s európskymi hodnotami. „Principiálnosť musí byť pri obsadzovaní postov v Komisii na prvom mieste. Nejde pritom len o zlyhanie samo sa nominujúcej bývalej slovinskej premiérky. Nepovažujem za postačujúce, aby bol kandidát, ktorý očividne neobstál na jeden post v EK, len tak preradený na druhý a všetci sa budeme teraz tváriť, že je to vyriešené,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Takéto konanie môže podľa nej oslabovať už aj tak výrazne podlomenú dôveru občanov v európske inštitúcie. „Každý z nových eurokomisárov by mal byť osobnosťou s patričnou odbornosťou a skúsenosťami, ktorá nevzbudzuje žiadne negatívne kontroverzie,“ myslí si poslankyňa. V uplynulých dňoch sa ukázalo, že nominácia Maroša Šefčoviča bola z tohto hľadiska pre Slovensko tou najlepšou voľbou. „Či už doprava alebo energetika spolu s podpredsedníckym postom, oba budú patriť medzi kľúčové rezorty Junckerovej Komisie,“ poznamenala europoslankyňa. Dodala, že len nomináciou podobne kvalitných kandidátov je možné účinne bojovať proti silnejúcim euroskeptickým tendenciám, ktoré sa výrazne prejavili aj v posledných eurovoľbách. „Európska únia prechádza neľahkým obdobím. Pred novou Komisiou stojí veľké množstvo výziev. Problematickí adepti na posty eurokomisárov môžu v budúcnosti spôsobiť výrazné ťažkosti pri ich praktickom napĺňaní,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

O ram

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices