Európske železnice čaká veľká inovácia! Brusel hľadá firmy, ktoré sa do nej pustia

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Európska komisia zverejnila výzvu s cieľom nájsť partnerov so záujmom stať sa pridruženým členom podniku Shift2Rail, nového verejno-súkromného partnerstva, ktoré bude investovať takmer 1 miliardu eur  na výskum a inovácie európskych železníc.  

Cieľom tejto výzvy je prilákať nových partnerov z celej Európy, ktorí budú spolupracovať s Komisiou a ôsmimi zakladajúcimi členmi Shift2Rail. Spoločne chcú dodávať nové technológie, ktoré prispejú k zvýšeniu kvality, spoľahlivosti a presnosti služieb železničnej dopravy, znížia náklady, uľahčia cezhraničné cestovanie a prilákajú viac cestujúcich. Každý zo zakladajúcich členov podniku Shift2Rail už potvrdil, že na spoločnú iniciatívu prispeje čiastkou vo výške aspoň 30 miliónov eur, teda dokopy 270 miliónov eur.

Ambiciózny plán, ktorý pôjde ešte na schválenie Rade, identifikuje kľúčové ciele výskumných a inovačných činností:

– dosiahnutie jednotného európskeho železničného priestoru

– radikálne zvýšenie atraktivity a konkurencieschopnosti európskeho železničného systému

– udržanie vedúceho postavenia Európy na svetovom trhu železničnej dopravy

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

„Shift2Rail je jedinečnou príležitosťou k rozvoju strategických technológií a riešení, ktoré budú viesť k radikálnemu zlepšeniu kvality železničnej dopravy v EÚ pre cestujúcich a zákazníkov v nákladnej doprave. Takéto inovácie zásadne dopĺňajú prácu Komisie na 4. železničnom balíku,“ uviedol k návrhu podpredseda Európskej komisie a komisár EÚ pre mobilitu a dopravu, Siim Kallas.

Záujemcovia môžu svoje žiadosti predkladať do 12. novembra. Komisia predpokladá, že konečný výber pridružených členov by mal byť známy už na začiatku roka 2015.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices