Zápisnica zo zasadnutia amerického Fed-u poslala euro nahor

euro
PHOTO: Flickr.

Prvý obchodný deň uplynulého týždňa sa pre euro niesol na zelenej rastovej vlne a spoločná mena eurozóny si voči doláru polepšila až o viac ako percento na úroveň 1,2655 EURUSD. Zmazala tak straty z predošlého týždňa, ktoré boli najmä dôsledkom zlepšenia na americkom pracovnom trhu. Utorkové obchodovanie na menovom páre EURUSD sa nieslo v znamení výkyvov. Hneď ráno po príchode európskych obchodníkov k monitorom sa euro voči doláru posilnilo na úroveň 1,2660 EURUSD, aby ju v priebehu dopoludnia stratilo a oslabilo sa až pod hladinu 1,2600 EURUSD. „Dôvodom boli predovšetkým slabé výsledky nemeckej priemyselnej produkcie, ktorá v auguste medziročne i medzimesačne poklesla a vykázala najhorší výsledok za 5 rokov“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Napoludnie otestovalo euro úroveň 1,2580 EURUSD, ale ani na nej sa dlho neohrialo a popoludní zamierilo nahor. Euro napokon uzavrelo deň v zelenom teritóriu na úrovni 1,2670 EURUSD. Streda bola na zverejnenia čo sa makrodát týka skôr chudobná a až do zverejnenia zápisnice z ostatného septembrového zasadnutia amerického Fed-u
sa euro voči doláru obchodovalo v pásme 1,2620 EURUSD až 1,2680 EURUSD. Večerné minútky Fed-u však priniesli na forexový trh vzruch.

Predstavitelia americkej centrálnej banky totiž podľa zápisnice očakávajú ochladenie globálnej ekonomiky a viacerí vyjadrili znepokojnenie nad posilňovaním amerického dolára. Minútky tak vyzneli pomerne holubičo [t. j. v znamení preferovania voľnejšej menovej politiky] a keďže centrálni bankári sa obávajú ďalšieho posilňovania dolára, tak ten sa v priebehu pár minút oslabil až na úroveň 1,2740 EURUSD. Štvrtkové obchodovanie sa spočiatku nieslo v znamení doznievania efektu holubičej zápisnice amerického Fed-u a euro si voči doláru polepšilo až na úroveň 1,2790 EURUSD, čo bolo jeho dvojtýždňové maximum.

Tu sa ale jeho rast zastavil, nakoľko holubičí efekt pomerne rýchlo odoznel a spoločná mena eurozóny sa popoludní vybrala smerom nadol. Svoju púť napokon ukončila až pod hladinou 1,2700 EURUSD, keď obchodovanie uzavrela na úrovni 1,2680 EURUSD a teda s poklesom o tretinku percenta. Zásadnejšie makrodáta v piatok na trhu chýbali, no euro aj tak nabralo jasný smer a to nadol. Voči doláru si v posledný obchodný deň uplynulého týždňa pohoršilo o rovné pol percento, keď
kleslo z otváracej úrovne 1,2700 EURUSD na záverečných 1,2630 EURUSD. V celotýždennom zúčtovaní si však euro dokázalo voči doláru polepšiť o 0,9 %, keďže sa vzdialilo od dvojročných miním na úrovni okolo 1,2500 EURUSD dosiahnutých v prvý októbrový týždeň.

Spomedzi mien nášho regiónu sa minulý týždeň najviac darilo maďarskému forintu, ktorý si voči euru polepšil až o 1,4 % na piatkových 305,60 EURHUF. Dopomohlo mu k tomu paradoxne aj rozhodnutie poľskej centrálnej banky o znížení úrokových sadzieb. Samotný poľský zlotý uzavrel uplynulý týždeň na zelenej nule, teda len nepatrne silnejší, keď v piatok končil obchodovanie na úrovni 4,1890 EURPLN. Jedine česká koruna sa uplynulý týždeň voči euru oslabila, aj to len o desatinku percenta na piatkovú úroveň 27,510 EURCZK.
Poľská základná úroková sadzba opäť nižšia než maďarská

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Poľská centrálna banka minulý týždeň urobila to, čo sme od nej očakávali a pristúpila k zníženiu základnej úrokovej sadzby. Zníženie bolo napokon až na úrovni – 0,50 p. b. na okrúhlych 2,00 %, čím sa NBP so svojou sadzbou opäť dostala pod maďarskú MNB. Poľskí centrálni bankári v stanovisku po zasadnutí nevylúčili, že môže dôjsť k ďalším úpravám menovej politiky a to v prípade, že prichádzajúce dáta vrátane novej projekcie NBP poukážu na pretrvávajúce riziko strednodobého podliezania inflačného cieľa. Zasadnutie britskej BoE sa vo štvrtok zaobišlo bez prekvapení, keď centrálna banka na ostrovoch ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,50 %.

Cena ropy Brent dosiahla nové minimá

Aj napriek tomu, že začiatok minulého týždňa sa pre cenu ropy Brent začal sľubne, koniec priniesol nové minimá. Vplyvom rokovaní o odstávke v najväčšej kanadskej rafinérii zdražela ropa Brent na 92,79 USD za barel. Zhoršené ekonomické odhady MMF o globálnom ekonomickom raste zatlačili v utorok cenu na úroveň 92,11 USD za barel.

Klesanie sa nezastavilo ani v stredu, keď Federálny úrad pre energetiku oznámil zvýšenie stavu zásob ropy, čo viedlo k dosiahnutiu nového minima od júna 2012, a to na úrovni 91,38 USD/barel. Toto minimum však bolo prekonané hneď vo štvrtok, keď Brent uzavrela na úrovni 90,05 USD za barel. Udržať sa aspoň tesne nad minimom sa jej podarilo v piatok, kedy uzavrela na 90,21 USD za barel. Od začiatku minulého týždňa po jeho koniec tak cena ropy Brent poklesla o – 2,3 %. Medzimesačne bola ropa
na trhu lacnejšia o – 8,7 % a od začiatku roka stratila na sile o viac ako – 15 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

automobilovy priemysel

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices