Žitňanská
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

Žitňanská o europarlamente: Pripadala som si tu stratená ako Harry Potter

Žitňanská
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

Jana Žitňanská ako zástupkyňa Slovenska v bruselskom parlamente hodnotí svoje prvé mesiace práce.

Ako vnímate svoju prácu s odstupom času?

– Stále je to jedna veľká výzva, lebo možností, ako sa do vecí zapájať je veľmi veľa. Tiež je podpora poradcov a asistentov oveľa väčšia než v slovenskom parlamente. Ak človek chce, môže robiť svoju prácu naplno a vie aj veci skutočne ovplyvniť. Čiže to má zmysel, nie je to len kričanie do vetra.

Čo sa vám už podarilo vo svojej funkcii presadiť?

– Jeden z mojich prvých úspechov, ak sa to dá takto nazvať, bol už na prvej schôdzi v júli, kedy som presadila do spoločnej rezolúcie vo vzťahu k zamestnanosti mladých špeciálny odstavec, v ktorom Európsky parlament apeluje na členské štáty, aby nezabudli na študentov a postihnutých. Práve tí sú z môjho pohľadu najrizikovejšie skupiny na trhu práce. A preto treba prijímať opatrenia, ktoré im uľahčia vstup na trh. Momentálne som riešila niektoré ľudskoprávne rezolúcie, a pri jednej, ktorá sa týka Bangladéšu, sa mi podarilo presadiť časť, ktorou EÚ apeluje na danú vládu, aby prešetrila a zamedzila lokálnym útokom na kresťanských misionárov. Boli prípady, kedy extrémistickí moslimovia prepadli kláštor s mníškami, ktoré znásilnili a zabili. Myslím si, že takéto niečo treba odsúdiť a žiadať pomoc u miestnych vlád. Rehoľníci neprišli do týchto krajín, aby si užívali, ale aby pomáhali najbiednejším.

A v užšom vzťahu so Slovenskom?

– Podarilo sa mi presadiť prácu asistentov učiteľa. Teraz chcem pokračovať v tejto agende ďalej, aby sa kvalifikácia a zručnosti pomocníkov vyučujúcich prispôsobovali potrebám detí. Na to ale musíme prijať nejaké opatrenia. Preto komunikujem s ministrom školstva Pellegrinim. Takisto pracujem na vyriešení otázky o pomoci zdravotne postihnutých, a to rôznymi novelami zákonov, ktoré prostredníctvom kolegu Lipšica posúvam do slovenského parlamentu. Teraz organizujeme výstavu pre nepočujúcich s rôznymi slovenskými osobnosťami, napr. Adelou Banášovou, pani profesorkou a bývalou premiérkou Ivetou Radičovou, Jurajom Kemkom, a ďalšími.

Má Európsky parlament reálnu možnosť zamedziť a nastoliť práva, napr. v Bangladéši?

-Myslím si, že rezolúcie sú niekedy podceňované. Ale faktom je, že ľudia ich berú na vedomie. Pri skonštatovaní tak veľkého orgánu, akým je Európsky parlament, dochádzame k záveru, že jeho slovo má nejakú váhu a jednotlivé štáty pod jeho výzvou pristupujú aj ku konkrétnym činom. Napríklad pri humanitárnej pomoci voči Iraku a Sýrii.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Poďme teraz k novému postu Maroša Šefčoviča. Stal sa komisárom pre dopravu a vesmírnu agendu. Je to pre Slovensko dobrá správa?

– Mnohí komentujú, že je to výhra, niektorí opačne. Podľa mňa je to o tom, ako sa agendy chopí. Niekto ju môže mať veľmi silnú, ale nemusí mať snahu presadzovať to najlepšie, takže z tohto hľadiska nebudem hovoriť, či je to slabé alebo silné. Je to výzva. Doprava ako taká je veľmi dôležitá. Poznáme to všetci Slováci a aj tí, ktorí často cestujú. Rovnako je to kľúčové pre investorov. Kde na Slovensku je najmenej investorov? Tam, kde sú zlé cesty. V zmysle Slovenska to vnímam ako dobrú správu. Avšak s tým, že je dôležité rozumne, zodpovedne sa k veci postaviť, aby sa znova nediali veci, kedy ceny úsekov diaľnic stáli skoro toľko, ako keby ich vyložili zlatom. A vesmír, priznám sa,  o tom som ešte veľmi nerozmýšľala. Vtipkovali sme, že by sme mohli vymyslieť pokračovanie Hviezdnych vojen. Zatiaľ si netrúfam povedať, čo to bude pre Slovensko znamenať.

V Európskom parlamente ste nováčik. Môžeme o ňom hovoriť, že je to jeden veľký kolos, kde sa človek môže stratiť?

– Áno, hovorila som to už na prvej schôdzi, že chvíľami som si pripadala ako Harry Potter, ktorý chodil po hrade a stále mal pocit, že sa schody hýbu. Stále prišiel niekam inde, napriek presvedčeniu o správnosti. No už si zvykám, s tým už tak problém nemám. Je tu však diskusia o veľkosti takýchto inštitúcii, či naozaj je nevyhnutné takáto veľkosť a počet zamestnancov, či sa nedajú ušetriť financie na ich chod. Z môjho pohľadu by sa dali peniaze využiť efektívnejšie.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O mve

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann

Áno, dohodlo sa na povinnej solidarite, povedala europoslankyňa M. Lexmann

Pre jednotlivca alebo celok – súdržnosť, pospolitosť a vzájomná podpora. Znie to ako niečo dobrovoľné, …

Consent choices