Ceny energií sa pod tlakom dodávok rútia dole

  • energie
    PHOTO: Ilustračné Flickr.

    Očakávanie ďalšieho výrazného rastu dolára zahnalo komodity do defenzívy.

  • Energetický sektor dostal ďalší zásah – ceny severomorskej ropy Brent a americkej ropy WTI sa prepadli na 27mesačné a 17mesačné minimá.
  • Nákupy u striebra idú aj napriek negatívnemu momentu stále hore.

Komoditné trhy ostávajú aj naďalej v defenzíve. Ceny pre najbližšie obdobie sú totiž stále tlačené nadol rastúcim objemom dodávok u mnohých kľúčových komodít. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý sa na súčasnej situácii podieľa, sú obavy o spomalenie rastu svetového hospodárstva. To by mohlo mať negatívny vplyv na dopyt práve v čase, keď dolár zbiera jeden úspech za druhým.

Vyzerá to, že nepriaznivá situácia spôsobená aktuálnym rastom dolára zostane pre komodity pálčivým problémom aj v dohľadnej budúcnosti, vzhľadom k tomu, že analytici v súčasnosti očakávajú, že dolár bude vo svojom raste pokračovať aj naďalej. Niektorí z nich teraz dokonca hovoria o tom, že by dolár mohol voči euru opäť dosiahnuť paritu, čo by v porovnaní so súčasnými hladinami predstavovalo zhodnotenie o viac ako 25%.

Čo sa týka slabého výkonu u komodít, ani uplynulý týždeň nebol výnimkou. Širší komoditný index Bloomberg sa teraz prepadol na nové päťročné minimum. Od júla, kedy sa komodity na túto žalostnú cestu vydali, sa až na tri týždne tento index každý týždeň prepadal.

Počet býčích pozícií sa blíži k šesťročnému minimu

Táto dramatická zmena sentimentu voči komoditnému sektoru viedla tiež k tomu, že hedgeové fondy a veľkí finanční manažéri prudko znížili počty svojich býčích pozícií. Od apríla, kedy títo investori dosiahli rekordného počtu držaných čistých dlhých pozícií u 24 komodít obchodovaných v USA, zredukovali svoje býčie pozície na najnižšiu hladinu od začiatku roka 2009. V tej dobe sa svet potĺkal s hospodárskou recesiou a výrazným prepadom dopytu po tom, čo zbankrotovala banka Lehman Brothers. V súčasnosti držia hedgeové fondy čisté krátke pozície u ôsmich komodít z 24. Ide, okrem iného, o ultranízkosírnu motorovú naftu (ULSD), vysoko kvalitnú meď, sójové bôby, pšenicu a cukor.

Najviac postihnutým bol energetický sektor, kde cena severomorskej ropy Brent spadla na 17-mesačné minumum a americká ropa WTI sa ocitla na 27mesačnim minime. Trh sa naďalej prispôsobuje nižším očakávaniam ohľadom cenového výhľadu pre najbližšie obdobie. To je dané pokračujúcim rastom dodávok v čase, keď dopyt nestačí s týmto objemom držať krok. Pod tlakom sa v posledných týždňoch ocitla najmä Severomorská ropa Brent vzhľadom k tomu, že stav prezásobenia v oblastiach Atlantického oceánu spôsobil tlak aj na ostatné druhy ropy ako napríklad dubajskú a ománsku ropu.

V súvislosti s tým, ako sa cenový rozdiel medzi severomorskou ropou Brent a týmito menej kvalitnými druhmi ropy zmenšuje, oznámila Saudská Arábia, že sa rozhodla znížiť svoje novembrové ceny ropy pre ázijských klientov, pričom toto zlacnenie je výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Okrem toho, že zníženie ceny pomôže Saudskej Arábii zvýšiť svoju konkurencieschopnosť voči severomorskej rope Brent, vnímajú obchodníci tento krok tiež ako známku toho, že Saudská Arábia nie je v tomto okamihu ochotná vzdať sa svojho podielu na trhu v prospech ostatných producentov z kartelu OPEC, ako je napríklad Irak a v budúcnosti aj Irán, potom čo u neho dôjde k zrušeniu sankcií.

Kým potrvá neistota ohľadom toho, ako si krajiny OPEC so súčasným stavom nadbytku poradia, nemožno vylúčiť riziko ďalších strát. Od júna, kedy hrozba zo strany radikálov z Islamského štátu nadobudla reálne rozmery, sa cena ropy Brent prepadla o takmer 20%. Táto hodnota je často chápaná ako hranica, ktorej prelomenie signalizuje nástup medvedieho trhu.

Silná káva

Poľnohospodárske komodity ako bavlna a najmä káva pomohli tento týždeň zabezpečiť sektoru slušné výkony. Cena kávy Arabiky sa vyhupla na najvyššiu hladinu od apríla vďaka tomu, že súčasné suché počasie v Brazílii zvýšilo obavy ohľadom úrody v budúcom roku. Tomu predchádzalo obdobie silného sucha, ktoré Brazíliu postihlo v januári, čo viedlo k výraznej cenovej revízii smerom nadol vzhľadom na tohtoročnú produkciu.

Výsledkom je, že od začiatku tohto roka vzrástla cena kávy už o takmer 90%. Index obilnín obsahujúci pšenicu, kukuricu a sójové bôby má po desiatich týždňoch nakročené k prvému týždňu ziskov. Ten by mal nasledovať po tom, čo sa na začiatku týždňa kukurica a sójové bôby prepadli na nové viacročné minimá. Na oživení mali ale hlavný podiel futures na pšenicu, ako v Paríži, tak aj v Chicagu. Tie reagovali na náznaky, že Rusko možno nebude ochotné vypredať svoju takmer rekordnú úrodu. Rusko zvyčajne patrí k jednému z najväčších svetových vývozcov pšenice, avšak nedávny nárast cien na domácom trhu by mohol viesť k obmedzeniu exportu, aby sa zabránilo ďalšiemu rastu cien krmiva pre hydinu a dobytok.

Vrtkavý nikel

Výrazné výpredaje u niklu počas posledných piatich týždňov viedli k tomu, že ako celok sa výkon komoditného sektora za tento rok prehupol späť k negatívnym hodnotám. Obavy ohľadom nedostatku dodávok, ktoré na trhu panovali na začiatku roka, spôsobili v druhom štvrťroku u niklu veľmi silnú rally. Od tej doby sme však boli svedkami, ako zásoby vzrástli na rekordné hladiny.

Zákaz vývozu surovej rudy, ktorý zaviedla Indonézia, totiž oproti očakávaniam nevyvolal na trhu stav nedostatku. V dôsledku toho sa teraz cena niklu ocitla na medveďom trhu, pretože pokles, ktorý nikel od dosiahnutia svojich májových maxím zaznamenal, presiahol 20%. Výhľad na rok 2015 však zostáva aj naďalej sľubný, takže očakávame, že krátko po špekulatívnom prepadáku sa na scénu opäť vrátia nakupujúci. Futures kontrakty na vysoko kvalitnú meď s dodaním v decembri si ohmatávajú hranicu podpory tesne pod 3 doláre za libru. Rastie súčasne riziko, že prelomenie tejto hranice by v nadchádzajúcom mesiaci mohlo viesť k hlbšej cenovej korekcii.

Obchodníci so zlatom zvádzajú dôležitú bitku na cenovom poli označenom hodnotou 1 200 dolárov za uncu

Vzácne kovy sú aj naďalej pod tlakom, pričom pokiaľ ide o zlato, hlavným vinníkom tohto negatívneho vývoja je bezpochyby pokračujúci rast dolára. Potenciálni býci by teda mali zvážiť investície do zlata ceneného v iných menách, ako je napríklad euro, japonský jen či dokonca austrálsky dolár. Piatková správa o situácii na trhu práce v USA, ktorá oproti očakávaniam priniesla optimistickejšie dáta, prispela k ďalšiemu posilneniu dolára, čo následne viedlo k tomu, že zlato sa rozlúčilo so svojimi ziskami za rok 2014.

Pokles ceny na 1 200 dolárov za uncu vyvolal veľký boj medzi predávajúcimi a kupujúcimi, kedy už behom hodiny po vyhlásení ceny si opozičné tábory medzi sebou vymieňali milióny uncí zlata. Zlato cenené v dolároch zostane aj naďalej pod tlakom, a to až do doby, kedy dôjde ku korekcii u akcií či dolára, alebo trh dostane nejaké informácie ohľadom švajčiarskeho referenda o zlate, ktoré prebehne na konci novembra.

Trblietavé vábenie striebra

Striebro je naopak hlavnou udalosťou týždňa. Aj naďalej sme svedkami, ako dopyt zo strany maloobchodníkov po tomto polovzácnom kove rastie, a to najmä za využitia burzovo obchodovaných produktov, ktorých množstvo aj napriek nedávnym žalostným výkonom vzrástlo na nové rekordné hodnoty. Na rozdiel od hedgeových fondov, ktoré rekordné množstvo čistých dlhých pozícií držaných v júli vymenili k 23. septembru za čisté krátke pozície, investori do burzovo obchodovaných produktov krytých striebrom aj naďalej zaznamenávajú rast v počte svojich pozícií. Striebru sa tiež podarilo dosiahnuť najlacnejšie cenové hladiny v pomere k zlatu od roku 2009 – tento pomer dosiahol hodnotu 71,2 uncí striebra na jednu uncu zlata.

Momentum zostáva u striebra negatívne, čo vyvoláva otázku, odkiaľ sa všetko toto nakupovanie berie a ako vysoký prah bolesti títo investori vlastne majú. Domnievame sa, že za väčšinou týchto nákupov stoja maloobchodní investori, ktorí sa na tento kov, ktorý sa teraz obchoduje za tretinovú cenu hodnôt z roku 2011, pozerajú ako na atraktívnu dlhodobú investíciu. Existuje tu však prirodzené riziko, že v najbližšom období bude oslabenie u striebra pokračovať, čo môže viesť k tomu, že niektoré z týchto teraz stratových pozícií budú stiahnuté. To potom následne priživí negatívny trend, ktorý počas posledných niekoľkých mesiacov pomohli nastaviť pokračujúce výpredaje zo strany hedgeových fondov.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

O ram

Odporúčame pozrieť

Dohoda ministrov energetiky EÚ prispieva k stabilite cien za energie

Dohoda, ktorú v utorok v Bruseli dosiahli európski ministri pre energetiku, prispieva k stabilite cien …

Consent choices