arpi
Arpád Soltész. PHOTO: noviny.sk

Komentár: Ešte väčší blbci, ako Putin dúfal

arpi
Arpád Soltész. PHOTO: noviny.sk

BRATISLAVA – Zdalo by sa, že je dôvodom na radosť i národnú hrdosť, ak sa Maroš Šefčovič stane podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu. Komisia je vládou Únie a energetika bude jednou z kľúčových tém jej vládnutia. Ostáva iba dúfať, že z toho nakoniec nebude národná hanba.

Nádej, že Šefčovič nezlyhá, tu stále je. Je totiž podstatou nádeje, že nemá žiaden racionálny základ. Je to ničím neopodstatnená viera, že veci by napokon mohli dopadnúť aj dobre. Rozum by hovoril pravý opak.

Energetika sa stáva dominantnou témou v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu. Ten, bez ohľadu na to, či ste si v ňom našli svojho pozitívneho hrdinu, ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy. Dokonca aj Nemecko je od ruského plynu do značnej miery závislé. Slovensko je závislé úplne.

Bolo by nefér tvrdiť, že nás do tejto situácie dostala akurát Ficova vláda. Doviedli nás sem všetky vlády, ktoré tu od roku 1989 vládli. O diverzifikácii energetických zdrojov hovorili všetky, no žiadna z nich sa o ňu ani nepokúsila. Z rôznych dôvodov, pričom hlúposť a inkompetencia neboli nutne na prvom mieste.

Rusko doslova žije z exportu energetických zdrojov. Nie je schopné vyprodukovať prakticky nič s  pridanou hodnotou. Keby nedokázalo predávať ropu a plyn bohatému Západu, hrozil by mu hladomor.

Udržať tento zdroj príjmu bolo pre Putina absolútnou prioritou. Pokiaľ milujete konšpiračné teórie, pokojne môžete rozmýšľať aj nad tým, čoho všetkého by bola ruská tajná služba schopná, aby európskych politikov od diverzifikácie energetických zdrojov odradila…

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Pokiaľ sa však ruské politické vedenie zatne, na nejaký obmedzený čas vydrží aj bez peňazí za plyn. Zvlášť v období konfliktu, počas ktorého dokáže vyvolať v ruskej duši pocit, že celý svet sa sprisahal, aby zničil matičku Rus. Jednu zimu by to Putin asi ustál. My ťažko. Hlavne nie dlhú a drsnú.

Len si skúste predstaviť, ako by dopadlo referendum o našom vystúpení z EÚ a jeho následnom začlenení do Ruskej federácie, keby sa v slovenských domácnostiach už týždeň temperovalo len na nejakých 8 stupňov Celzia…

Preto Robert Fico tak vytrvalo lezie Putinovi do plynovej rúry. Ako jeho gubernátor Slovenskej oblasti by mal napokon nepomerne väčšiu moc, než ako predseda slovenskej vlády. A hoci to znie ako veľmi nepravdepodobný geopolitický vývoj, oná iracionálna nádej zomiera posledná.

Budúci podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič je Ficov človek. Nepochybne lojálny, inak by v Bruseli nebol. A európski poslanci od neho očakávajú, že bude programovo znižovať našu závislosť od Ruska. Ešte väčší blbci, ako Putin dúfal.

Komentár pripravil Arpád Soltész/www.noviny.sk

O Arpád Soltész

Od deväťdesiatych rokov písal vo viacerých regionálnych a celoštátnych denníkoch i týždenníkoch ako investigatívny novinár. Neskôr pracoval v televízii JOJ ako redaktor publicistiky a glosátor. Tri roky bol politickým komentátorom v Hospodárskych novinách a v súčasnosti pôsobí ako editor a komentátor spravodajského portálu TV JOJ noviny.sk. Má rád deti a malé chlpaté zvieratká s veľkými očami, najradšej dusené na víne s hríbmi.

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices