Mikolášik
Miroslav Mikolášik, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2013 EP.

Miroslav Mikolášik: Treba zaviesť karanténne opatrenia, aby nedochádzalo k nakazeniu ďalších ľudí

Mikolášik
Miroslav Mikolášik, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2013 EP.

Europoslanec  Miroslav Mikolášik za KDH sa v rozhovore vyjadril na aktuálne témy eboly a asociačnej dohody s Ukrajinou. Epidémiu eboly považuje za novodobý mor a myslí si, že ukrajinskí občania ukázali, že ich voľbou je západ.

 

Ako aj z pohľadu lekára vnímate epidémiu eboly?

– Ebola, krvácajúce ochorenie s ťažkým priebehom a smrteľným koncom, je veľmi zákerné vírusové ochorenie. Tento vírus má podobný devastujúci, drastický priebeh ako mor a postihol najmä africké krajiny. Z nich najviac vyniká v tom najhoršom slova zmysle štát Libéria. Aj okolité stredoafrické štáty sú už dosť významne postihnuté. Napríklad v Keni je veľa prípadov. Ebola je zlé ochorenie, na ktoré nemáme zatiaľ žiadnu protizbraň. Zdravotnícka organizácia a lekári ale nie sú nečinní. Už sa hovorí o nájdení princípu ako vyrábať očkovaciu látku.

Aká je reakcia na túto epidémiu zo strany Európskeho parlamentu?

– Plénum sa touto otázkou bude zaoberať v programe. Verím, že to nebude len taká konštatujúca rozprava, ktorá bude mapovať situáciu a dávať dohromady fakty a štatistiky, ale že tam bude aj tá referenčná časť.  Tá hovorí, aké opatrenia Európa príjme. Ako posilní aj vo finančnom rámci vývoj liečiv.

A pomoc mimo finančnej podpory?

– Európski lekári chodia do postihnutých krajín a doslova nastavujú svoje životy. Tu veľmi udrel klinec po hlavičke slovenský profesor Vladimír Krčméry, keď nedávno správne poznamenal, že keďže momentálne nie je liek, je nutné zabrániť neustálemu infikovaniu sa zdravých. Doslova teba oddeliť ľudí s nákazou od ostatných. Ale budeme tým prvým pomáhať všetkými silami a prostriedkami. Tam to už ale lekári svojimi zdravotníckymi silami nezvládnu, preto musí nastúpiť do účinnosti aj polícia a armáda. Treba jednoducho zariadiť, kým sa epidémia nezačne zmierňovať,  aby boli zavedené karanténne opatrenia, a nedochádzalo k nakazeniu ďalších ľudí. Veď Libéria prakticky bojuje o vlastnú existenciu. Štát sa akoby zrútil sám do seba, nič tam nefunguje. Tak masívna je infekcia v súčasnosti. Preto treba vykonať preventívne, ale aj následné liečebné opatrenia.

V Bruseli sa už rokovalo o rozpočte na nasledujúci rok, vyčlenia sa aj peniaze na výskum vakcíny proti ebole?

– Generálny sekretariát DG Sanco (pozn. Európska verejná zdravotnícka aliancia), ktorý má na starosti zdravotnícke otázky už o tom diskutuje. Snažíme sa zhodnotiť aká je výška škody v Afrike. Samozrejme, Európa nemôže byť jediným donorom, jediným záchrancom, ale určite poskytne veľké finančné prostriedky práve za účelom humanitárnej a zdravotníckej pomoci ebolou postihnutým krajinám v Afrike.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Európska únia podpísala asociačnú dohodu s Ukrajinou, ako to hodnotíte?

– To bola úžasná vec, že keď zasadal Európsky parlament, tak súčasne zasadala aj Najvyššia Rada Ukrajiny. Na našej strane boli všetci europoslanci plus príslušný komisár a predseda parlamentu. Podpísanie asociačnej dohody je významná vec. Pre Ukrajinu z toho vyplynuli ekonomické aj politické dôsledky. Lepšie otvorenie hraníc v bezvízovom styku, lepší vývoz tovaru na západný trh, zlepšenie podnikania, či vzájomné investovanie.

Očakáva sa reakcia z Moskvy, čo si o tom myslíte?

– Nevieme ako Moskva zareaguje, ale nemala by zareagovať. To je suverénna záležitosť, suverénnej krajiny. Žiaľ vidíme z iných krokov Moskvy, že prakticky vo východnej oblasti, v Donecku a Luhansku vedie vojnu. Ako bude  po podpísaní asociačnej dohody silnieť spolupráca s Európou, tak budú niektoré biznisy Ruska oslabovať. Myslím si, že je to najmä o tom.

Nie je integrácia Ukrajiny do Európskej únie urýchlená?

– Ja by som nepovedal, že je to urýchlenie, lebo už vlani na jeseň bola asociačná dohoda de facto vyrokovaná, len došlo k tým rôznym politickým eskaláciám smerom k Rusku. Vtedajší prezident Janukovyč sa podvodným spôsobom obrátil na Rusko, prakticky vykonával politiku proti záujmom Ukrajiny. Takže tam došlo k zásadným zmenám, ktoré v Kyjeve na Majdane občania otočili a jasne ukázali, že ich voľba je západ, Európa a Európska únia.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O mon

Odporúčame pozrieť

ebola

Na východe Konga sa snažia zastaviť nové ohnisko eboly

Zdravotnícki predstavitelia v africkom Kongu potvrdili v nedeľu ďalšie prepuknutie eboly na východe krajiny, štvrté …

Consent choices