Rastúci počet utečencov zo Sýrie a Iraku vytvára tlak na susedné krajiny

utečenci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Za posledné roky muselo svoje domovy opustiť už viac ako 9 miliónov Sýrčanov. A napredovanie Islamského štátu v Sýrii i Iraku túto situáciu ešte len zhoršuje. „V žiadnom konflikte sme doteraz nezaznamenali toľko mŕtvych, toľko utečencov a vysídlených ľudí za taký krátky čas.“ Tieto slová zazneli z úst Freja Fennicheho z Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva počas pondelkovej diskusie v parlamentnom podvýbore pre ľudské práva.

Predsedníčka podvýboru pre ľudské práva, španielska sociálna demokratka Elena Valenciano počas svojho otváracieho prejavu pripomenula potrebu posilnenia humanitárnej pomoci v súlade z uznesením Európskeho parlamentu z 18. septembra.

Frej Fenniche, šéf oddelenia pre Stredný východ a severnú Afriku Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva, vyzval medzinárodné spoločenstvo k tomu, aby zareagovala na volanie o pomoc sýrskeho mesta Kobané, ktoré je obývané Kurdmi a ktoré momentálne oblieha Islamský štát.

Leyla Ferman, spolupredsedníčka Európskej jezídskej federácie, ktorá reprezentuje jezídsku náboženskú menšinu v Iraku, vyzvala k medzinárodnej pomoci, pripomínajúc, že bez nej ľudia v Iraku neprežijú zimu. V krajine je momentálne 5,2 milióna ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc.

Napätie medzi utečencami a obyvateľmi hostiteľských krajín sa stupňuje

„Táto kríza prekračuje hranice Sýrie a zasahuje už aj susediace krajiny,“ zdôraznil Eduardo Fernandez-Zincke, vedúci tímu Európskej komisie pre Sýriu a Irak. Len 15 percent z 3 miliónov registrovaných sýrskych utečencov žije v utečeneckých táboroch. Drvivá väčšina sa usadila v mestách medzi miestnym obyvateľstvom. Napätie medzi utečencami a domácimi populáciami narastá a systémy verejnej správy sú na pokraji kolapsu. E. Fernandez-Zincke pripomenul, že viac ako polovica humanitárnej pomoci EU už bola distribuovaná do krajín susediacich so Sýriou na podporu utečencov.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Michele Cavinato, právnik z UNHCR pripomenul, že „v Libanone je každá piata osoba utečencom.“ Rozsah tohto problému ilustroval na príklade Talianska, svojej rodnej krajiny, Ak by sa chcelo Libanonu vyrovnať, muselo by prijať 12 miliónov utečencov.

Podpora zo strany EÚ

Podľa slov Semy Genel z istanbulského inštitútu Support to Life/Diakonie Katastrophenhilfe by mala EÚ podporovať miestnu verejnú infraštruktúru a sociálne služby a takisto napomáhať iniciatívam miestnej občianskej spoločnosti.

Belgický poslanec zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov Mark Demesmaeker vyzval k prijatiu ďalších krokov. „Európske spoločenstvo toho robí príliš málo,“ povedal. Jeho názor zastáva aj väčšina poslancov, sú presvedčení, že členské štáty Únie by mali prijímať viac utečencov a posilniť svoju pomoc krajinám ležiacim v blízkosti krízových oblastí.

Nemeckú poslankyňu z EĽS Godelieve Quisthoudt-Rowohl zaujímalo, či je možné nájsť primerané riešenie tohto konfliktu. Thomas Schmidinger z organizácie pre humanitárnu pomoc LeEZA na jej otázku odpovedal, že je „pevne presvedčený, že takzvaný Islamský štát musíme poraziť vojensky“ a „ak NATO či ostatní nie sú pripravení, budú to samozrejme musieť urobiť miestni kurdskí bojovníci.“

 

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices