Znova sa bude udeľovať cena pre bojovníkov za ľudské práva, finalistami aj EuroMaidan

EuroMaidan
Hnutie EuroMaidan. PHOTO: Flickr.

Už sú známi traja finalisti Sacharovej ceny za slobodu myslenia za rok 2014. Cena sa udeľuje výnimočným osobnostiam, ktoré bojujú za ľudské práva a aktívne vystupujú proti netolerancii a útlaku. Od roku 1988 ju každoročne udeľuje Európsky parlament významnej osobnosti alebo skupine osôb a pomenovaná je po ruskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovi.

Tohtoročnými finalistami sú ukrajinské hnutie EuroMaidan, konžský gynekológ Denis Mukwege a azerbajdžanský aktivista za ľudské práva Leyla Yunus. Slávnostné odovzdanie ceny víťazovi sa uskutoční 26. novembra v Štrasburgu. Rozhodli o nich zahraničný výbor spolu s výborom pre rozvoj.

Hnutie EuroMaidan je zastúpené novinármi, hudobníkom a aktivistom, ktorí sa významne zapájali do protestov proti ukrajinskej vláde a prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Denis Mukwege sa špecializuje na liečbu znásilnenia a založil nemocnicu v Demokratickej republike Kongo. Leyla Yunus sa ako aktivista usiluje o ochranu práv etnických menšín vo svojej krajine, pričom v súčasnosti je za to vyšetrovacej väzbe.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

O mon

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

O Slovensku v europarlamente: Témou sú kroky vlády, ktoré vyhnali tisícky ľudí do ulíc

Slovensko bude na pretrase v Štrasburgu v europarlamente. Témy sa budú týkať krokom vlády, ktoré …

Consent choices