Briti sa búria, chcú vyššie platy

glasgow
PHOTO: Flickr.

LONDÝN – Desaťtisíce ľudí v sobotu prišli v Londýne, Glasgowe a Belfaste na demonštrácie, ktoré odbory zvolali pod heslom „Británia potrebuje vyššie mzdy“. Prostestujúci sa podľa BBC dožadujú najmä zvyšovania miezd vo verejnom sektore a poukazujú na klesajúcu životnú úroveň v krajine.

Zastrešujúca odborová organizácia Odborový kongres (TUC) oznámila, že to pochodu v Londýne sa zapojilo viac ako deväťdesiat tisíc ľudí. Podľa generálnej tajomníčky organizácie Frances O’Grady masová účasť poslala vláde jasný signál.

Slabý nárast miezd

pracujúcim nepáči predovšetkým to, že kabinet premiéra Davida Camerona sľubuje jednopercentný nárast miezd, teda pod hranicou inflácie. Vláda tvrdí, že tak zachráni pracovné miesta.

„Najlepšie, čo vláda môže urobiť, je uznať hodnotu masy ľudí, ktorí trpia a ktorí sa tu dnes zišli a zdvihnúť im mzdy,“ zdôraznil pre BBC Dave Prentis, generálny tajomník odborového zväzu Unison, ktorý reprezentuje tristo tisíc anglických pracovníkov v zdravotníctve.

„Naši členovia túto recesiu nespôsobili, naši členovia nespôsobili zlyhanie bánk,“dodal.

Do ulíc britskej metropole vyrazil popoludní mohutný zástup pokojných demonštrantov pestro zafarbený rozličnými transparentami, tabuľami, vestami aj balónmi s najrôznejšími protivládnymi heslami a výzvami na podporu požiadaviek odborárov.

Učitelia, úradníci, zdravotné sestry

Do davu sa zaradili učitelia, zdravotné sestry, úradníci a zamestnanci nemocníc rovnako ako zamestnanci železníc a pôšt. Protest začal pochodom ktorého trasa vedie centrom Londýn a vyvrcholí manifestáciou v Hyde parku.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Podľa TUC Briti momentálne čelia „najsilnejšiemu stláčaniu svojich príjmov od viktoriánskych dôb“ a reálne mzdy od roku 2010 každoročne klesajú. Britská ekonomika pritom v poslednej dobe rastie. Nezávislý inštitút pre rozpočtové štúdie (IFS) tvrdí, že reálny príjem britských domácností je momentálne o šesť percent nižší ako pred príchodom finančnej krízy.

Protestu, ktorý Odborový kongres usporiadal v roku 2011 proti úsporným opatreniam, sa v uliciach Londýna zúčastnilo viac ako štvrť miliónu ľudí. Demonštráciu vtedy sprevádzali výtržnosti, pri ktorých bolo zranených niekoľko desiatok osôb

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Povinnosť nosiť rúško sa v Anglicku pravdepodobne čoskoro zruší

Anglicko pravdepodobne onedlho zruší požiadavku na nosenie rúšok, povedal v nedeľu britský minister pre bývanie, …

Consent choices