Europoslanci si sypú popol na hlavu: Ebolu sme podcenili

ebola
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V uznesení Európskeho parlamentu, ktoré bolo prijaté 18. septembra, sa epidémia eboly v západnej Afrike označuje ako globálny bezpečnostný problém. Vírus sa odvtedy dostal už aj do Európy. Aj keď Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb považuje riziko nákazy za veľmi nízke, poslanci zastávajú názor, že medzinárodné spoločenstvo toto nebezpečenstvo podcenilo. O svoje názory sa s nami podelili predsedovia výborov pre rozvoj a verejné zdravie.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie zo 14. októbra podľahlo ebole už 4 447 ľudí. Európsky parlament vo svojom uznesení z 18. septembra vyzval Komisiu k tomu, aby zintenzívnila svoje úsilie na boj proti tejto epidémii. Tému s nami prebrali predsedníčka výboru pre rozvoj Linda McAvan a predseda výboru pre verejné zdravie Giovanni La Via.

 Ebola v Európe

 Linda McAvan nám vysvetlila, že „za rýchle šírenie eboly v tých najzasiahnutejších krajinách môže najmä chudoba a nedostatok komplexnej zdravotnej starostlivosti.“ V Európe máme podľa nej tú výhodu, že „naše možnosti zďaleka prevyšujú tie, ktoré majú v západnej Afrike.“

V Európe bol prvý prípad eboly potvrdený 6. októbra u zdravotnej sestry pochádzajúcej zo Španielska. Giovanni La Via sa na margo tejto udalosti vyjadril, že vysoké štandardy zdravotnej a preventívnej starostlivosti“ síce znižujú riziko nákazy v Európe, no nemožno vylúčiť izolované prípady.

Globálny bezpečnostný problém

Vo svojom septembrovom uznesení označili poslanci ebolu za globálny bezpečnostný problém, ktorý sa už netýka len západnej Afriky. McAvan zastáva názor, žeak chceme ebolu poraziť, musíme s ňou bojovať v jej ohnisku.“ Ako jeden z krokov, ktorým sa Európa snaží zabrániť tento epidémii spomenula finančnú pomoc Komisie vo výške 180 miliónov eur.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Čo sa týka bezprostredného rizika v Európe, Giovanni La Via je presvedčený o potrebe zabezpečiť, že európske zdravotníctvo bude v prípade potreby pripravené ebolu diagnostikovať a liečiť. Linda McAvan na našu otázku, do akej miery ju tento problém znepokojuje reagovala slovami, že je „presvedčená, že ak budeme konať rýchlo a koordinovane, vírus sa nám podarí zastaviť.“ Ministri zahraničných vecí sa podľa nej budú musieť rozhodnúť o tom, ako rýchlo sa nám podarí naplniť medzinárodné sľuby a poskytnúť nemocničné lôžka na mieste.“ Ich stretnutie je naplánované na 20. októbra v Luxemburgu.

O ram

Odporúčame pozrieť

ebola

Na východe Konga sa snažia zastaviť nové ohnisko eboly

Zdravotnícki predstavitelia v africkom Kongu potvrdili v nedeľu ďalšie prepuknutie eboly na východe krajiny, štvrté …

Consent choices