Putin: Obamov prístup je nepriateľský

vladimír putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Vladimir Putin v rozhovore pre srbský denník Politika počas návštevy Belehradu odsúdil slová amerického kolegu Baracka Obamu, ktorý ruskú agresiu v Európe označil za jednu z troch najväčších hrozieb v Európe. Obamov postoj nazval nepriateľským. Poukázal na to, že práve Američania mali protivládne demonštrácie na Ukrajine podporovať.

„Našim cieľom vždy bolo budovať s Američanmi dobré vzťahy,“ povedal Putin v rozhovore pre srbský denník Politika. Je však nespokojný so spôsobom, akým sa Západ a USA správajú k jeho krajine, ktorú sa podľa neho Washington snaží vydierať. Američanov obvinil zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny v súvislosti s dianím na Ukrajine.

Vyhlásil, že USA aktívne podporovali protivládne demonštrácie na Ukrajine a neskôr začali obviňovať Rusko z vyvolania krízy a následného vypuknutia občianskej vojny na Ukrajine.

„Každý nezaujatý človek predsa vie, že to nebolo Rusko, ktoré zrealizovalo prevrat na Ukrajine, ktorý viedol k vážnej vnútornej politickej kríze a rozdeleniu spoločnosti. Protiústavné prevzatie moci bolo počiatočným bodom následných udalostí vrátane tých na Kryme. Obyvatelia Krymu sa v záujme ochrany svojho práva na rodný jazyk, kultúru a históriu rozhodli usporiadať referendum v plnom súlade s Chartou OSN. Jeho výsledkom bolo pripojenie Krymu k Rusku,“ tvrdí Putin.

Zdôraznil aj fakt, že vzťahy s Ukrajinou boli, sú aj budú pre jeho krajinu kľúčové, vzhľadom na spoločné duchovné, kultúrne i civilizačné korene. Preto sa domnieva, že je potrebné začať dialóg o vyriešení situácie na Ukrajine.

Nepochopiteľné sankcie

Prezident pre srbský denník vyjadril svoj názor aj na stále tvrdšie sankcie, ktoré na Rusko uvalila Európska únia i Spojené štáty. Čo chcú Západ a Američania obmedzeniami dosiahnuť, nevie. Na to by vraj mali odpovedať EÚ a USA, ktorých počínanie je podľa Putina ťažko pochopiteľné.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Toto všetko však rusko-americké vzťahy ohrozilo. Americký prezident Barack Obama nedávno v prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN dokonca označil ruskú agresiu v Európe za jednu z troch najväčších hrozieb, ktorým ľudstvo popri Islamskom štáte a víruse ebola v súčasnosti čelí. „Spoločne so sankciami proti celým oblastiam nášho hospodárstva sa tento postoj nedá nazvať inak ako nepriateľský,“ vyhlásil Putin.

Obamova duševná porucha

Tieto slová Baracka Obamu okomentoval aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. „Je to smutné. Je to ako duševná porucha,“ vyhlásil.

Ak sa v posledných rokoch, konkrétne od roku 2009, hovorilo o možnom znovu nastavení rusko-amerických vzťahoch, vyzerá to tak, že za súčasnej situácie to je nereálne. Dôvodom sú sankcie. „Povedzme si to rovno: My sme so sankciami neprišli, boli to naši zahraniční partneri. Aký reset je za týchto podmienok možný?“  vyhlásil jednoznačne Medvedev.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices