Cena ropy Brent koncom týždňa mierne stúpla

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Minulý týždeň ceny ropy klesali už štvrtý týždeň po sebe. Už pondelok sa niesol v znamení poklesu, keď cena ropy Brent dosiahla úroveň 88,89 USD za barel. „Podpísali sa pod to aj vyhlásenia, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] sa nechystá znížiť produkciu, aby podporila ceny ropy“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

V utorok sa cena prepadla pod štvorročné minimá a obchodovala sa za 85,04 USD za barel. Pokles sa nezastavil ani v stredu. Vplyvom pesimistických informácií o ďalšom vývoji globálnej ekonomiky atakovala ropa hranicu 83,78 USD za barel. Na nálade nepridali ani informácie z amerického trhu, kde ceny výrobcov po viac ako roku prvýkrát klesli a znížili sa aj maloobchodné tržby. Vo štvrtok vyšlo na trhu s ropou po prvýkrát slnko a vďaka informáciám o tom, že sa zásoby benzínu v USA znížili, ropa Brent zdražela na 85,82 USD za barel. Optimizmus na trhu s ropou vydržal aj v piatok, kedy cena ropy mierna stúpla na 86,16 USD za barel. Celkovo však od júna 2014 poklesla o viac než – 25 %. Od začiatku minulého týždňa po jeho koniec tak pokles predstavoval takmer – 5 %. Medzimesačne bola ropa na trhu lacnejšia o viac než – 13 % a od začiatku roka stratila na sile takmer – 19 %.

Priemyselná produkcia EÚ v auguste mierne poklesla

Podľa najnovšie zverejnených údajov Eurostatu priemyselná produkcia v EÚ ako celku medziročne poklesla o – 0,8 %. V 18 – člennom menovom bloku došlo k ešte výraznejšiemu poklesu, ktorý predstavoval – 1,9 %. Medziročne si polepšilo 13 krajín Európskej únie. Z najrýchlejšieho medziročného rastu priemyselnej produkcie sa v auguste tešili írski výrobcovia. Ich produkcia zaznamenala v ôsmom mesiaci prudký medziročný rast o viac než 18 %. Zvyšných 12 krajín malo len menší dôvod na radosť. Rast sa u nich pohyboval v rozmedzí od 0,1 % do 4,6 %. Slovensko obsadilo siedmu priečku s rastom o 2,7 %. Polepšilo si aj medzimesačne, aj keď iba o necelé pol percento.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Najväčší medziročný pokles postihol v auguste Maltu, ktorej priemyselná produkcia poklesla o – 7,0 %. O percento lepšie bolo na tom Grécko, ktorému sa dlhodobo nedarí atakovať plusové hodnoty. Dokonca aj veľká nemecká ekonomika zažila sklamanie, keď sa za ostatný polrok prvýkrát medziročne dostala do mínusových čísel [pokles o – 2,8 %]. Ani medzimesačne si európski výrobcovia nepolepšili. V Európskej únii ako takej došlo v porovnaní s júlom 2014 k poklesu o – 1,4 %. Aj v tomto prípade si eurozóna pohoršila ešte viac, konkrétne o – 1,8 %. Európski priemyselníci teda majú čo doháňať, ak sa chcú aspoň priblížiť k hodnotám, ktoré vykazovali v predkrízovom roku 2008.

O ram

Odporúčame pozrieť

automobilovy priemysel

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices