Anka Bratušek, Valdis Dombrovskis. PHOTO: © European Union, 2014

Jedna z posledných grilovačiek v EP: Tímový Dombrovskis a rezignovaná Bratušeková

Anka Bratušek, Valdis Dombrovskis. PHOTO:  © European Union, 2014
Anka Bratušek, Valdis Dombrovskis. PHOTO: © European Union, 2014

V rámci grilovania nádejných eurokomisárov pokračovali aj vypočúvania kandidátov na podpredsedov Komisie. Ako sa obracali Alenka Bratušek a Valdis Dombrovskis?

Alenka Bratušek, kandidátka na podpredsedníčku pre energetickú úniu, už stihla na svoj nový potenciálny post rezignovať. Počas grilovačky bola kritizovaná za svoje nemastné – neslané vyjadrenia. Europoslanci ju opakovanie žiadali o konkrétnejšie odpovede na ich nekompromisné otázky.

Alenka Bratušek (narodená 31.3.197 0 v Celje) je bývalou slovinskou premiérkou. Bola prvou ženou v Slovinsku, ktorá zastávala túto pozíciu a jej odstúpenie z premiérskeho postu bolo tiež premiérou. Študovala na Fakulte prírodných vied a technológií na Univerzite v Ľubľane. Magisterský titul získala v odbore manažmentu na Fakulte sociálnych vied. Pred vstupom do politiky pôsobila šesť rokov ako vedúca riaditeľstva štátneho rozpočtu Ministerstva financií.

Valdis Dombrovskis ako kandidát pre euro a sociálny dialóg zdôraznil najmä potrebu tímovej práce a tiež potrebu získania dôvery občanov. Ďalej prezentoval posilnenie európskeho vnútorného trhu v oblasti služieb, energetiky a digitálneho jednotného trhu.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Valdis Dombrovskis (narodený v Rige 5.8.1971) je bývalý lotyšský premiér. Krajinu viedol počas úsporného režimu a držal ju v rukách pri prechode na euro. Z funkcie odstúpil v roku 2014. Študoval na Technickej univerzite v Rige a na Lotyšskej univerzite. Ako doktorand pôsobil na University of Maryland.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu:

O tib

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices