Angela Merkel rokovala s Ficom aj o Ukrajine

merkel
Angela Merkel, nemecká kancelárka. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Železná lady 21. storočia, nemecká kancelárka Angela Merkel navštívila Bratislavu. V rámi pracovného popoludnia sa stretla s prezidentom aj s premiérom. Slováci si ju však príliš neužili. Proti bola ochranka. Pozrieť sa na najmocnejšiu ženu sveta mohli Slováci len spoza plota.

Nemecká kancelárka Angela Merkel pristála na bratislavskom letisku krátko pred trinástou hodinou. Merkel navštívila Slovensko po tretíkrát.

Šesťdesiatročná politička, prirovnávaná k Železnej lady začala svoje popoludňajšie putovanie Bratislavou u prezidenta Andreja Kisku. Témam bezpečnosti NATO a Európskej únii sa skúsená politická harcovníčka s nováčikom venovali len asi pol hodinu. Kancelárku už vyčkával premiér.

Energetika, ekonomika, bezpečnosť

Bežným Slovákom nemecká kancelárka na dosah nebola. Vidieť ju mohli nanajvýš spoza palácových plotov.

Na úrade vlády pokračovali štátnici rokovaniami o energetických, ekonomických ale aj bezpečnostných témach. O plyne, sankciách, či stále neskončenom Rusko Ukrajinskom spore. „Od prímeria sme ešte vzdialení,“ konštatovala Merkel.

„Spolu s Nemeckom apelujeme na  predstaviteľov oboch strán, aby bola aktuálna kríza prekonaná cestou konštruktívneho dialógu a rokovaní,“
uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Chutné menu

Rozhodne sa však nerokovalo s prázdnymi žalúdkami. Hostiteľ Fico nechal servírovať teľacie plátky s hľuzovkovou omáčkou. Vývar z bažanta. Kačacie prsia s hubovým ragú, tekvicovú penu, zemiakové pirohy, a ako dezert tvarohové guľky s vanilkovým krémom.  Podávalo sa aj víno. Sauvignon a Modrý portugal.

„Je to sezónna voľba, nakoľko je jeseň sme vybrali kačacie prsia, a slovenské vína sme k tomu doladili,“ uviedol riaditeľ stravovacích a ubytovacích služieb úradu vlády Peter Tóth.

Nemecká kancelárka si zo Slovenska odnáša mimoriadne špeciálny dar. Titul čestnej doktorky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices