Slovenské hotely: najnižšia obsadenosť v EÚ 

Keďže počasie nám dáva najavo, že jeseň je už v plnom prúde, pripomenieme si v našom rebríčku leto aspoň symbolicky. Slnečné lúče a pekné letné počasie štandardne prajú rôznym výletom a dovolenkám. Či už sa jedná o víkendy alebo dlhodobejšie dovolenky, nevyhneme sa potrebe nájsť si nocľah v niektorom z hotelov alebo ubytovacích zariadení. Inak tomu nebolo ani na začiatku tohtoročnej letnej sezóny.

čistá miera obsadenosti v hoteloch

Medziročný nárast obsadenosti izieb zaznamenali v júni vo väčšine krajín Európskej únie, pokles zasiahol len sedem z nich.

Ako sa darilo Slovensku? Vychádzajúc z najnovších údajov za jún, ktoré zverejnil Štatistický úrad EÚ, najmenej pokles zasiahol Slovensko [o – 0,5 p. b.] a najviac Belgicko [o – 7,0 p. b.]. Hoci si izby v hoteloch a ubytovacích zariadeniach na Slovensku vystriedali len o pol percenta menej nocľažníkov ako v júni predchádzajúceho roka, vlastníci a prevádzkovatelia hotelových a podobných zariadení dôvod na radosť stále nemajú. Čistá miera obsadenosti izieb v týchto zariadeniach totiž dosiahla za šiesty mesiac tohto roka len 35,6 %. „Toto nízke číslo nás radí až na posledné miesto v rebríčku vytvoreného zo všetkých krajín, za ktoré sú údaje zverejnené“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Slovenské hotely a ubytovacie kapacity sú vo veľkej miere plnené práve Slovákmi, ktorí si veľakrát kvôli finančným alebo zdravotným dôvodom nemôžu dovoliť vycestovať za relaxom do zahraničia. Predsa len, zahraničná dovolenka nám ukrojí takmer 2,8 – krát viac financií ako tá domáca.

Vychádzajúc z analýzy ŠÚ SR o ukazovateľoch za dovolenkové cesty, vlani až dve tretiny Slovákov strávili spomínanú dovolenkovú cestu na Slovensku. Počas jednej dlhodobej dovolenky sa v hoteli „ohriali“ v priemere sedem až osem nocí. Na obsadenosti hotelov a ubytovacích zariadení sa odzrkadľujú aj čoraz populárnejšie predlžené víkendy, či už v blízkosti hôr alebo rôznych wellness centier. Z hľadiska ubytovania si však Slováci paradoxne radšej priplatia, prím totižto hrajú hotely. Na druhom mieste sa umiestnilo cenovo výhodnejšie ubytovanie na súkromí.

Prvenstvo v obsadenosti si zaslúžila Malta, ktorej hotely a ostatné ubytovacie zariadenia priam praskajú vo švíkoch. S 82,2 % – nou obsadenosťou kapacít sa stala lídrom pomyselného rebríčka. Medziročne si polepšila len o 0,3 p. b., ak však budú pokračovať jej vývojové tendencie, ktoré zaznamenáva už od začiatku roka, s trochou nadsázky možno povedať, že developeri by mali vo veľkom uvažovať o budovaní nových hotelov. Niet sa čo čudovať, keďže táto ostrovná krajina vďaka svojej strategickej polohe v Stredozemnom mori a tiež relatívne vysokým júnovým teplotám dokáže prilákať veľa turistov.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Prvú trojku v rebríčku obsadenosti uzatvárajú ďalšie dve ostrovné krajiny, a to Cyprus a Veľká Británia, kde obsadenosť taktiež medziročne vzrástla Významnejší nárast v oboch prípadoch nastal aj v porovnaní so začiatkom tohto roka. Na Cypre sa tak obsadenosť v priebehu piatich mesiacov vyšplhala z januárovej úrovne 29,2 % až na 75,5 %. Treba povedať, že mieru obsadenosti v rámci prvej trojky do veľkej miery ovplyvňuje vysoko rozvinutý turizmus.

Lepšie ako nám sa darilo aj ostatným krajinám V4. Hoci sa obsadenosť v ubytovacích zariadeniach vo všetkých troch krajinách pohybovala tesne pod úrovňou 50 %, Česká Republika získala svoje prvenstvo. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka si totižto spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie polepšila najviac [o 5,8 p. b.]. Ak Slovensko aj naďalej bude klásť dôraz na rozvoj cestovného ruchu a turizmu, tak sa mu možno časom aspoň sčasti podarí priblížiť vedúcim krajinám. Tie si totiž udržiavajú svoje prvenstvo aj z dlhodobého hľadiska a ich ubytovacie zariadenia, na rozdiel od tých našich, ani zďaleka nezívajú prázdnotou.

O ram

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices