Euro si uplynulý týždeň voči doláru o percento polepšilo

dolar euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Na začiatku pondelkového obchodovania sa euro pohybovalo v okolí úrovne 1,2630 EURUSD. „V priebehu dňa však na trhoch začali prevládať obavy z toho, že zvyšovanie úrokových sadzieb v USA sa môže odložiť na neskôr. Ešte cez víkend sa totiž predstavitelia FED – u vyjadrili, že celkové spomalenie globálnej ekonomiky môže viesť k oddialeniu zvýšenia úrokových sadzieb“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Dolár sa začal pod vplyvom týchto obáv oslabovať a spoločná európska mena zamierila nahor. V priebehu dňa niekoľkokrát atakovala hranicu 1,2700 EURUSD. K záveru dňa euro zamierilo prudko nahor a skončilo tesne pod hranicou 1,2770 EURUSD. Európska mena si ale napokon tento vrchol neudržala a deň uzavrela na úrovni 1,2745 EURUSD. V priebehu dňa si tak voči doláru polepšila o takmer jedno percento. Rally zo záveru pondelkového obchodovania euro v utorok takmer úplne zmazalo, keď v druhý obchodný deň týždňa v podstate nepretržite klesalo a do záveru obchodovania sa voči doláru oslabilo na úroveň 1,2660 EURUSD.

Hneď v úvode dňa dorazili na trh negatívne správy v podobe výsledkov prieskumov ZEW z Nemecka, za ktorými nasledovalo zverejnenie najvýraznejšieho prepadu priemyselnej produkcie v eurozóne za ostatných 5 rokov a euro zamierilo nadol. Už dopoludnia si pohoršilo na hladinu 1,2650 EURUSD, v blízkosti ktorej sa spoločná mena eurozóny obchodovala aj počas celej americkej seansy. Zatiaľ čo európsky akciový trh v stredu zažíval výplach, euro si radostne stúpalo nahor a voči doláru si polepšilo až o 1,4 % na úroveň 1,2840 EURUSD. Za rastom spoločnej meny eurozóny, ktorý sa dostavil až po príchode amerických obchodníkov k monitorom, stáli najmä slabé dáta z opačnej strany Atlantiku.

Maloobchodné tržby v USA zaznamenali v septembri medzimesačný pokles o – 0,3 %, čo obchodníci využili na výpredaj dolára. Vo štvrtok sa kurz eura voči doláru ešte dopoludnia pohyboval v úzkom pásme okolo hladiny 1,2800 EURUSD. S gongom oznamujúcim 12 hodín sa však euro voči doláru prepadlo až o takmer celú figúru na dohľad hladiny 1,2700 EURUSD.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Postarali sa o to predovšetkým výrazne negatívne správy z európskeho dlhopisového trhu. Následne sa ale z väčšiny strát vystrábilo a do záveru obchodovania sa vyšplhalo takmer na otváraciu úroveň. Deň napokon uzavrelo na hladine 1,2810 EURUSD so stratou dvoch desatín percenta. Posledný obchodný deň uplynulého týždňa priniesol oslabenie eura smerom k hladine 1,2750 EURUSD a za deň si tak z hodnoty odpísalo – 0,4 %.

Celý týždeň napokon spoločná mena eurozóny uzavrela na úrovni 1,2760 EURUSD, čo stále znamenalo cca jednopercentné posilnenie sa. „Čierneho Petra“ si uplynulý týždeň spomedzi mien nášho regiónu našiel na ruke poľský zlotý, ktorý sa voči euru oslabil o – 0,7 % na piatkovú zatváraciu úroveň 4,2185 EURPLN. V stredu a vo štvrtok sa dokonca poľská mena dostala na najnižšiu úroveň od tohtoročného marca, keď atakovala hladinu 4,2400 EURPLN. Dôvodom boli najmä obavy zo spomalenia globálneho rastu, ktoré si spomedzi krajín strednej a východnej Európy najviac „zlizol“ práve zlotý. Maďarský forint a česká koruna ukončili týždeň takmer bez zmeny, hoci forint si v polovici týždňa pripísal dvojtýždňové minimum. Napokon ale svoje straty voči euru vymazal a piatkové obchodovanie uzavrel na úrovni 305,70 EURUSD, teda podobnej ako v pondelok ráno. Česká koruna sa ako najstabilnejšia mena nášho regiónu uplynulý týždeň obchodovala prevažne v pásme 27,500 EURCZK až 27,580 EURCZK, pričom týždeň napokon uzavrela na dolnej hranici uvedeného rozpätia.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices