Kancelárka Merkelová a premiér Fico
Kancelárka Merkelová a premiér Fico. PHOTO: MVE

Merkelová neuznáva vojenský zásah na Ukrajine

Kancelárka Merkelová a premiér Fico
Kancelárka Merkelová a premiér Fico. PHOTO: MVE

Kancelárka Nemeckej spolkovej republiky Angela Merkelová počas oficiálnej návštevy Slovenska hodnotila hospodárske vzťahy so Slovenskom. Podľa nej sme schopná európska krajina.

Hovorilo sa najmä o Ukrajinskej situácii. Nezhody s Ruskou federáciou podľa obidvoch hláv vlád nesmú byť riešené vojensky. Hoci je podľa Merkelovej dôležitá teritoriálna integrita Ukrajiny, vojenský zásah neuznáva. „Potrebné sú rokovania a demokratické voľby. Európska únia má záujem prispieť ku konštruktívnemu dialógu medzi Porošenkom a Putinom. Ukrajina je však stále vzdialená k prímeriu,“ povedala. Sankcie voči Rusku považuje za stále efektívnu páku.

Po odstávkach ruského plynu je v Európe naštrbená energetická bezpečnosť. Aj to bolo jedným z hlavných bodov jej rozhovoru s Robertom Ficom. „Je v našom záujme nájsť riešenie v plynovej hádke. Prešli sme už dosť cesty, no čakajú nás záverečné rokovania. Každý musí prispieť svojím dielom. Prichádza zima.“

Podľa kancelárky Merkelovej majú Nemci dobré bilaterálne vzťahy so Slovenskom. „Premiér ukázal, že Slovensko urobilo veľa reforiem, a teraz je vidieť výsledky. Napríklad 3% deficit, rozmach industrializácie. Slovensko je schopnou krajinou,“ povedala. Slovenský premiér uviedol, že na Slovensku sídli vyše 500 nemeckých firiem. Tie majú ročný obrat 15 miliárd eur, a to považuje za jasný príklad hospodárskej spolupráce a naviazanosti medzi oboma republikami.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

V otázke nezamestnanosti sa Merkelová zhodla s Ficom, že riešenie je v prístupnejších eurofondoch. „Na Slovensku je istá diskvalita. V regiónoch je nerovnomernosť zamestnanosti. Preto sme si s pánom premiérom Ficom povedali, že potrebujeme ľahšiu dostupnosť k eurofondom. A nimi by sme vedeli pomôcť mladým ľuďom.“

Fico zároveň pozval kancelárku na nastávajúci Samit V4 v Bratislave, na ktorom sa má podielať aj Francúzsko a Nemecko ako najmocnejšie štáty a ekonomiky v Európskej únii.

O mve

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices