UEFA sa dohodla s Európskou komisiou, spoločne budú bojovať proti rasizmu a korupcii v športe

Futbal
Futbal. PHOTO: Flickr.

Predseda Komisie Barroso, komisárka pre šport Androulla Vassiliou a prezident Európskej futbalovej federácie Platini podpísali dohodu o ďalšej spolupráci. V troch nasledujúcich rokoch chcú cez futbal urobiť ešte kultúrnejšiu Európu.

Spolupráca medzi Komisiou, a teda Úniou a UEFA má zamedziť negatívam, s ktorými sa človek stretáva v športe, ale i mimo neho. Podporou futbalu chce Platini bojovať proti korupcii, podvodom s výsledkami zápasov a finančnej nestabilite klubov a iných športových inštitúcií. Spoločné úsilie Komisie i futbalovej federácie má rovnako eliminovať doping, násilie a rasistické nálady v spoločnosti.

„Verím, že futbal môže zvíťaziť v mnoho výzvach, ktorým musí čeliť, ako napr. diskriminácia, rasizmus či násilie,“ povedal Michel Platini. Ako sa vyjadril na tlačovej konferencii, šport je časť kultúry, ktorá je bežná pre Európanov. Prináša miliónom obyvateľom bez ohľadu na ich pôvod spoločenské zdravie a integráciu. Šport je tiež rýchlo rastúci sektor ekonomiky, ktorý prináša dôležitý príspevok na rast a tvorbu pracovných miest v Európe.

Androulla Vassiliou označila Európsku futbalovú asociáciu za dôležitého partnera v dialógu o športe. Naším cieľom bolo vždy udržať stabilitu profesionálneho športu vo svete a oceniť jeho špecifickú povahu. Tiež sme sa zaviazali k maximalizovaniu vplyvu, ktorý má šport na spoločnosť ako katalyzátor spoločenských zmien v odvetviach ako sú rozvoj zdravia, rodová rovnosť a informačná gramotnosť. S futbalovou federáciou pracujeme roky a dobre, a táto dohoda zaručuje, že naša blízka spolupráca bude pokračovať.“

Ďalším záväzkom Európskej futbalovej federácie je Európsky týždeň športu, ktorý sa prvýkrát bude konať v septembri 2015.

Viac..  ZÓNA EURÓPA na Bratislavskom majálese

O mve

Odporúčame pozrieť

Monika Smolková

Smolková: Za vzťahy s Ukrajinou sú zodpovední Barroso a barónka Ashtonová

Aký máte názor na to ako pán Juncker poskladal Komisiu? – Myslím, že mal šťastnú …

Consent choices