Brusel sa dohaduje, či zničí Islamský štát vojensky alebo zvolí diplomatickú cestu

Vojenský zásah
PHOTO: Flickr.

Po tom, čo sa sýrsky konflikt rozšíril a udrel aj v Iraku, samozvaný Islamský štát sa stal centrom pozornosti svetových vlád. Európski politici sa delia na dva tábory, jedni chcú povstalcov vojensky rozdrviť, iní vidia riešenie mimo zbraní.

Za vyše tri roky zomrelo v konflikte vyše 200 000 ľudí. Šesť a pol milióna ľudí muselo utiecť z ich domova.  Lektor Viedenskej Univerzity Thomas Schmidinger hovorí, že preto musí byť Islamský štát vojensky zničený. K situácii dodáva: Rovnako sú potrebné aj politické kroky. Kurdi v Kobane napríklad volajú po okamžitej pomoci. Potrebujú tam humanitárny koridor, ktorý umožní utečencom prechod do Turecka, no zároveň umožní bojovníkom vstup na ich územie.“ Aj poslanec Andrey Kovatchev z ľudovej frakcie podporuje priamy a otvorený vojenský konflikt. „Ak sa nič neurobí, zlo bude pokračovať,“ hovorí.

Naopak skupina Konfederatívcov Európskej zjednotenej ľavice – Severskej zelenej ľavice pochybuje o efektivite vojenského zásahu. Marie-Christine Vergiatová hovorí: „Aj preto som poukázala na prípad z Iraku, kde sme zažili vonkajší vojenská zásah. Keď sa stiahli vojská USA, ktoré tam zasahovali najviac, situáciu to nijako nevyriešilo. Skôr verím, že pomocou demokratom a pokrokovým jednotlivcom, ktorí denne bojujú na území krajiny, môžeme pomôcť vývinu situácie.“

Video si môžete pozrieť tu:

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

O mve

Odporúčame pozrieť

teroristicke utoky

Terorizmus v EÚ od roku 2015. Prehľad útokov aj počtu obetí

Aká je dnes situácia v EÚ po sérii teroristických útokov z roku 2015? Kto sú …

Consent choices