Juncker
Jean-Claude Juncker. PHOTO: European Union 2014 - source:EP.

Európsky parlament odklepol Junckerovu Komisiu

Juncker
Jean-Claude Juncker. PHOTO: European Union 2014 – source:EP.

BRUSEL – Európsky parlament v stredu podľa očakávania schválil novú Európskou komisiu na čele s predsedom Jean-Claude Junckerom. Pre dvadsaťosemčlenný tím zdvihlo ruku 423 europoslancov z 699 prítomných. Unijná „vláda“ sa ujme funkcie 1. novembra.

Všeobecne sa predpokladalo, že zákonodarny orgán Európskej únie schváli Junckerov tím. Odsúhlasení komisári sú v drvivej väčšine reprezentantmi strán zastúpených v štyroch najsilnejších politických frakciách 751-členného Európskeho parlamentu. V májových voľbách zvíťazili ľudovci (EPP), socialisti (S&D). Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a liberáli (ALDE).

Zástupcovia frakcie ECR dali pred stredajším hlasovaním jasne najavo, že sa zdržia. „My vašu Komisiu nepodporíme, pretože má federalistický program, ktorý je v rozpore s našim programom,“ vyhlásil český člen Jan Zahadil.

„Obávam sa, že vaša Komisia bude horšia, než tá doterajšia Barrosova,“ dodal.

Proti sa tiež postavili racionalisti, euroskeptici, Zelení a ľavicová frakcia GUE/NGL, ktorej členovia tesne pred hlasovaním ukázali transparenty s nápisom „Nie úsporám“.

Ľudovci podporovali

Opačný názor maju zástupcovia najsilnejšie frakcie EPP. „Včasné schválenie umožní Komisii ujať sa svojich úloh už od 1. novembra, to je dobrá správa. Situácia v Európe je vážna a odkladanie nasadenia nových komisárov je veľká strata pre všetkých,“ komentoval schválenie Pavel Svoboda.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Po dnešku naďalej platí, že europoslanci Európsku komisiu doposiaľ vždy, aj napriek výhradám vo výboroch, schválili. Hroziacemi neschváleniu Komisie predišiel terajší predseda José Barroso v októbri 2004, kedy tesne pred hlasovaním v pléne Parlamentu návrh stiahli.

Medzi programové priority novej Komisie patrí dodržiavanie fiškálnej disciplíny, podpora rastu, tvorba pracovných miest, budovanie infraštruktúry alebo podpora obnoviteľných energetických zdrojov či znižovanie energetickej náročnosti.

Juncker v stredu novú unijnú exekutívu označil za „Komisiu poslednej šance“. „Občania strácajú dôveru v naše inštitúcie. Je čas vdýchnuť európskemu projektu nový život,“ vyhlásil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices