Poslanci vyzývajú Rusko, aby nezatváralo Memorial

Hlasovanie v Európskom parlamente
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Parlament vo štvrtok vyzval ruské orgány, aby nezatvorili mimovládnu organizáciu pre ľudské práva Memorial, ktorej bola v roku 2009 udelená Sacharovova cena za slobodu myslenia.

 Poslanci prostredníctvom uznesenia dôrazne odsúdili žiadosť ruského ministerstva spravodlivosti na Najvyšší súd, aby bola nezávislá mimovládna organizácia pre ľudské práva Memorial zatvorená. Parlament zároveň požiadal ministerstvo spravodlivosti, aby svoju žiadosť stiahlo ešte pred plánovaným vypočutím, ktoré je naplánované na 13. novembra 2014.

Podľa poslancov je zákon o takzvaných zahraničných agentoch v rozpore so záväzkami Ruska voči Rade Európy a Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Spomínaný zákon ukladá mimovládnym organizáciám poberajúcim financovanie zo zahraničia a zapájajúcim sa do „politickej činnosti,“ aby požiadali o zápis do osobitného štátneho zoznamu zahraničných agentov.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Parlament zároveň vyzval Komisiu a vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci, aby počas všetkých rozhovorov s Ruskou federáciou pripomínali  prípady osôb stíhaných z politických dôvodov a žiadali jej predstaviteľov o vysvetlenie.

Parlament uznesenie schválil pomerom hlasov 529 (za): 57 (proti): 34 (zdržalo sa hlasovania).

 

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices