Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec za SDKÚ-DS. PHOTO: redakcia/IŠ.

Štefanec navrhuje sankcie za neplatenie aj na európskej úrovni

Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec za SDKÚ-DS. PHOTO: redakcia/IŠ.

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec  (SDKÚ-DS) sa včera (21. 10. 2014) v pléne EP aktívne zúčastnil debaty o rozpočte Európskej únie na rok 2015.

Zdôraznil, že dlhodobou prioritou nielen jeho materskej frakcie Európskej ľudovej strany, ale aj celej EÚ je rast ekonomiky pomocou podpory konkurencieschopnosti, inovácií, vzdelávania a najmä malého a stredného podnikania.

Rozpočet Európskej únie a teda aj suma, ktorú je možné na tieto ciele použiť, by podľa neho mohli byť vyššie, ak by si jednotlivé členské štáty riadne plnili svoje platobné povinnosti.

„Vieme, že podstata týchto dlhov je spôsobená nedisciplinovanosťou a nedodržaním pravidiel, ale aj chýbajúcimi 52 miliardami eur vo finančnom rámci 2014-2020,“ povedal v pléne Štefanec.

Označil za absurdné, že EÚ zavádza pravidlá pre včasné platenie faktúr pre podnikateľov a zároveň sama toleruje neplnenie si záväzkov zo strany svojich členských štátov. Najmä ak je to práve Európska rada, tvorená zástupcami členských krajín, ktorá tlačí na rozpočtové škrty.

Riešením by podľa Štefanca mohlo byť zavedenie mechanizmu sankcií za omeškanie platieb, podobne ako to funguje v prípade nedodržania pravidiel v rámci Paktu stability a rastu.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Dlhodobo vyrovnaný, alebo dokonca prebytkový rozpočet môže podľa Štefanca Európska únia a jej členské štáty dosiahnuť, len ak budú zároveň s dodržiavaním pravidiel presadzovať aj iniciatívy smerujúce k zlepšeniu podnikateľského prostredia.

„Vieme, že príjmy sa budú napĺňať len vtedy, ak bude fungovať prostredie pre tvorbu pracovných miest. Preto mi dovoľte aj pri tejto príležitosti zdôrazniť potrebu rozvoja konkurencieschopnosti EÚ. A to je možné opäť len cez podporu aktivity nižším daňovo-odvodovým zaťažením, pružnejším pracovným právom a investíciami do vzdelania, vedy a inovácií.“

O ram

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices