Barroso: Krízu nezavinila Európa

barroso
José Manuel Barroso. PHOTO: Flickr.

José Manuel Barroso je po svojich desiatich rokoch pôsobenia na čele Európskej komisie pripravený odovzdať svoje žezlo Jeanovi-Claudovi Junckerovi. V utorok 21. októbra zavítal do Európskeho parlamentu, kde spoločne s poslancami rokoval o výsledkoch svojho druhého mandátu. Počas nášho rozhovoru nám povedal, že krízu podľa neho nezapríčinila Európa, ale nezodpovedné správanie finančných trhov a niektorých krajín.

Vaše desaťročné pôsobenie na čele Komisie sa blíži ku koncu. Počas vášho druhého mandátu sme častokrát počúvali o kríze a úsporných opatreniach. Hovorili ste, že si musíme dávať pozor na európsky pesimizmus. Ako veci vidíte dnes?

Považujem za dôležité, aby Európania vedeli, že krízu nezavinila Európa. Zapríčinilo ju nezodpovedné správanie finančných trhov a niektorých vlád, ktoré sa dostali do nadmerného deficitu. Krízu nezavinila Európa. Európa je súčasťou riešenia. Práve to sa počas týchto posledných rokov snažili nájsť Komisia spoločne s Parlamentom a Radou. Ale Únia je len jednou časťou Európy. Nemôžeme na sebe prevziať zodpovednosť za všetko, čo sa deje v Európe, nech už je to dobré či zlé. Som presvedčený, že sme urobili všetko preto, aby sme Európe prinavrátili stabilitu a vytvorili podmienky pre rast. Ak sa ma teraz spýtate, či by som si želal viac krokov v oblasti investícií, odpoviem vám áno. Sám som ich navrhoval. Parlament stál na mojej strane, keď sme požadovali ambicióznejší rozpočet. No musíme rešpektovať vôľu všetkých členských krajín. Kritizovať Európu s tvrdením, že na prekonanie krízy neurobila všetko, čo sa dalo, je podľa mňa absolútne neférové a nesprávne.

Ak by ste mali možnosť začať odznova, čo by ste urobili inak?

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Naučil som sa toho viac než dosť a je veľa vecí, ktoré som mohol urobiť inak. Všetko sme vždy robili s tým najlepším úmyslom. Všetky návrhy sme predkladali v súlade s informáciami, ktoré sme v tom čase mali k dispozícii. Nie som zodpovedný za to, že niektoré naše návrhy neboli prijaté, o Únii totižto nerozhoduje len Komisia. Je to falošná predstava. Práve to tvrdia populisti – že o všetkom rozhoduje Komisia v Bruseli. To nie je pravda. Komisia prevezme iniciatívu, no rozhodnutia prijíma Parlament spoločne s vládami členských krajín. A práve vládam to v niektorých prípadoch buď dlho trvalo, alebo neboli dostatočne ambiciózne. Som presvedčený, že všetko, čo sme urobili je v zásade správne a za svojím názorom si aj stojím.

Ako by ste opísali spoluprácu Parlamentu a Komisie počas posledných desiatich rokov?

Parlament je veľmi dôležitou súčasťou Európskej únie a ja mám k nemu veľký rešpekt. Niektoré politické sily si musia vybrať, či budú len protestovať, alebo sa budú skutočne podieľať na riadení Európy. Za posledných desať rokov sa vyskytli veľmi ťažké okamihy, no nakoniec sa nám podarilo dosiahnuť všetky potrebné kompromisy. A za to by som sa chcel Parlamentu poďakovať.

O ram

Odporúčame pozrieť

potraviny

Európska federácia potravinových bánk hovorí o potravinovej neistote Ukrajincov

Päť miliónov Ukrajincov sa počas zimy ocitlo v situácii potravinovej neistoty. Uviedol to predseda Európskej …

Consent choices