Európsky parlament predĺžil bezcolný prístup ukrajinských tovarov

európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Parlament vo štvrtok schválil predĺženie bezcolného prístupu väčšiny ukrajinských produktov na trh EÚ do konca roku 2015.

Poslanci schválili pôvodný návrh Komisie bez pozmeňovacích návrhov. Predĺženie v súčasnosti platného dočasného opatrenia plénum podporilo pomerom hlasov 497 (za): 78 (proti): 56 (zdržalo sa hlasovania).

„Vzhľadom na súčasnú situáciu je včasné predĺženie platnosti nariadenia, ktoré umožňuje zaviesť zvláštne opatrenia pre obchod s Ukrajinou, potvrdením schopnosti EÚ konať rýchlo a rozhodne. Je to tiež dôkaz našej politickej vôle a morálnej povinnosti,“ uviedol spravodajca Gabrielius Landsbergis (EPP, LT). Toto opatrenie podľa jeho slov zároveň poskytne ukrajinským producentom a podnikom možnosť pripraviť sa na plné zavedenie prehĺbenej a komplexnej zóny voľného obchodu (DCFTA) začiatkom roka 2016.

Doplňujúce informácie

Cieľom dočasného obchodného opatrenia, ktoré vstúpilo do platnosti v apríli 2014 na dobu šiestich mesiacov, bolo pomôcť ukrajinskej ekonomike v čase, keď jej Rusko po jarných udalostiach obmedzilo prístup na svoj trh. Pôvodne malo byť toto jednostranné opatrenie od novembra nahradené vzájomným otvorením trhov v súlade s asociačnou dohodou medzi EÚ a Ukrajinou, ktorú v septembri ratifikovali Európsky parlament a ukrajinská Najvyššia rada.

Po rozhovoroch s Ukrajinou a Ruskou federáciou z 12. septembra 2014 EÚ súhlasila, že s cieľom podporiť komplexný mierový proces na Ukrajine bude vytvorenie zóny voľného obchodu odložené do 31. decembra 2015.

Opatrenia a ich dosah

Jednostranné obchodné preferencie odstraňujú 94,7% ciel na dovoz priemyselných tovarov z Ukrajiny. Zrušenie ciel sa týka aj vyše 80% exportu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Únia však v prípade citlivých výrobkov, akými sú obilniny, bravčové a hovädzie mäso, hydina a spracované potraviny, obmedzuje množstvo tovaru, ktoré je možné bezcolne doviesť na územie EÚ. Cieľom tohto obmedzenia je chrániť záujmy domácich producentov v EÚ.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Výrobky dovážané z Ukrajiny musia zároveň spĺňať prísne zdravotné normy EÚ. Kyjev tiež musí ochraňovať ľudské práva a základné slobody a dodržiavať zásady právneho štátu.

Podľa ukrajinských štatistík sa dovoz z Ukrajiny do EÚ zvýšil v prvej polovici roku 2014 o 25%, celkovo išlo o sumu 587 miliónov USD. Vďaka otvoreniu trhu EÚ pre ukrajinský export sa tak podarilo vyvážiť 24,5% zníženie objemu vývozu tovarov z Ukrajiny do Ruska.

Reakcie slovenských poslancov

„Naša podpora Ukrajine nemôže byť len symbolická a verbálna. Predĺženie autonómnych obchodných preferencii pre Ukrajinu je konkrétnou podporou ukrajinskému obchodu a hospodárstvu zo strany EÚ. Verím, že tento krok pomôže ukrajinskému hospodárstvu a prispeje k jeho pripravenosti na zavedenie zóny voľného obchodu s EÚ v roku 2016,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

„Ukrajina je dnes ťažko skúšanou krajinou, ktorej musíme pomôcť. Preto som podporila zníženie niektorých a odstránenie ďalších ciel na ukrajinský tovar. Ide zároveň o príspevok k mierovému procesu na Ukrajine, ktorého základom musí byť rešpektovanie územnej celistvosti krajiny a jej právo na rozhodovanie o vlastnej budúcnosti,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices