Juncker
Jean-Claude Juncker, prezident Európskej komisie. PHOTO: © European Union 2014 - source: EP.

Aká bude Junckerova Komisia? Takto vyzerali vypočúvania

Juncker
Jean-Claude Juncker, prezident Európskej komisie. PHOTO: © European Union 2014 – source: EP.

Práve sa končí posudzovanie 27 nádejných komisárov Jean-Claude Junckerovej Komisie. Formuje sa tým výkonná moc Európskej únie, ktorá navrhuje dôležitú legislatívu napríklad pre oblasť obchodu, energetiky, klímy či ochrany osobných údajov.

V priebehu vypočúvaní musela odstúpiť bývalá slovinská premiérka Alena Bratušek. Mala byť podpredsedníčkou pre energetickú úniu. Problémom boli slabé znalosti, nepresnosť a fakt, že sa nominovala sama. Nahradiť ju má Violeta Bulc, bývalá podnikateľka v oblasti telekomunikácií a relatívny nováčik politiky. Bulc má dostať dopravu.

Neistí boli niekoľkí kandidáti. Na vypočutí nepresvedčil napríklad Tibor Navracsics, bývalý maďarský minister zahraničia, mal získať vzdelávanie a kultúru. Poslancov hnevalo obmedzovanie slobody médií ako ho schválila pravicová maďarská vláda. Niektorí po prvom vypočutí vysvetľovali znova, najmä Jonathan Hill, kandidát Veľkej Británie pre sektor finančných služieb. Viacerí sa obávali jeho prepojenia na finančné inštitúcie.

Väčšina kandidátov však podľa europoslancov podala dobrý výkon. „Keď prídu, sú zvyčajne napätí, lebo si uvedomujú, že to bude náročné, že sa od nich veľa očakáva, najmä aby poznali svoje portfólio, hoc môžu prichádzať aj z inej oblasti. Je to tiež test ich schopností, či politicky zvládnu svoje portfólio,“ povedala Pervenche Berés, socialistická europoslankyňa. Nová Komisia má fungovať od 1. novembra, ako to bolo plánované.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices