Cena ropy Brent bez výrazných zmien

ropa brent
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ani uplynulý týždeň nedošlo na trhu s ropou k žiadnym závratným zmenám. Pondelok sa niesol v rovnakom znamení ako koniec predchádzajúceho týždňa. Cena ropy Brent klesla až na úroveň 85,40 USD za barel. Dôvody, ktoré sa pod to podpísali sú stále rovnaké. Stagnujúci dopyt a obavy z rastúcich dodávok spôsobujú nepriaznivú situáciu na trhu s touto komoditou.

„Oslabenie však bolo tlmené očakávaniami výsledkov čínskej ekonomiky za tretí kvartál. Výsledky z Číny dorazili v utorok“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Čínsky dopyt v septembri medzimesačne vzrástol viac ako sa očakávalo a bol najsilnejší od februára tohto roka. Tieto pozitívne informácie spôsobili posilnenie ceny Brentu na 86,22 USD za barel. Dlho sa však na výslní neohriali.

Správa o posilnení zásob americkej ropy ich tlačila opäť nadol. Vyvažovala to však informácia o znížení zásob amerického benzínu. V strede týždňa sa tak cena Brentu zastavila na hranici 84,71 USD za barel. Vo štvrtok ceny zamierili opačným smerom, čiže nahor. Stalo sa tak vďaka správam o septembrovom obmedzení produkcie v Saudskej Arábii a vzostupu akciového trhu v USA.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Deň tak uzavrela na svojom maxime z predminulého týždňa 86,86 USD za barel. Sínusoida pokračovala aj v piatok a cena britskej ropy na konci týždňa poklesla a uzavrela na úrovni 86,13 USD za barel. Od začiatku minulého týždňa po jeho koniec tak pokles cien ropy predstavoval len mierne 3 stotiny percenta. V medzimesačnom porovnaní však bola ropa na trhu lacnejšia o necelých – 12 % a od začiatku roka stratila na sile rovných – 19 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

benzin

Ropa zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Motoristi po celom svete tankujú za menej

SLOVENSKO/SVET / Ropa tento týždeň zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Dodávatelia dokonca platili odberateľom a čierne …

Consent choices