Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Komentár Ivana Štefanca: Nová Komisia má pred sebou výzvy ako žiadna iná doteraz

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

V stredu Európsky parlament schváli veľkou väčšinou hlasov zloženie novej Európskej komisie na čele s Jeanom-Claudeom Junckerom. Proti nej sa postavili len tie frakcie a poslanci, ktorí sa namiesto systémovej práce na riešení problémov ktorým Európska únia čelí, vezú na vlne lacného populizmu a nacionalizmu, alebo si svoje idylické predstavy o svete zamieňajú za realitu.

Na tomto mieste je dobré pripomenúť, že máloktorá vláda na svete prechádza tak demokratickým, transparentným a náročným procesom kreovania ako Európska komisia. Predstavme si len to, že by súčasní slovenskí ministri museli absolvovať verejné „grilovanie“ na pôde Národnej rady…

Nová Komisia disponuje silným mandátom, čo je v súčasnosti mimoriadne dôležité. Možno žiadna z jej predchodkýň ešte nestála pred tak závažnými výzvami ako Team Juncker.

Smerom dovnútra únie stojíme pred úlohou pozviechať sa z následkov krízy a do budúcnosti nastaviť našu ekonomiku tak, aby bola silnejšia a odolnejšia voči otrasom na svetových trhoch. Mojim dlhodobým presvedčením je to, že jedine zdravé podnikateľské prostredie, silná vrstva malých a stredných podnikov a racionálne investície do vedy, vzdelávania a výskumu môžu Európu v rámci globálnej ekonomiky vrátiť na miesto, ktoré jej patrí.

Som rád, že v tomto sa môžem s cieľmi novej Komisie plne stotožniť.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Európa ako taká (teda nielen EÚ) dnes čelí aj bezprecedentnému ohrozeniu svojej bezpečnosti a hodnôt smerom zvonku. Bezohľadný postup Ruska na Ukrajine a aktivity islamistov vyvracajú ilúziu v ktorej mnohí doteraz žili, že Európa je ostrovom mieru, prosperity a bezpečia. V tomto smere očakávam od novej Komisie ráznejší postup v otázkach medzinárodnej bezpečnosti. Každý útok na naše základné hodnoty, ktorými sú demokracia a sloboda, musí byť jasne pomenovaný a odmietnutý.

Slovensko nakoniec získalo významný post Komisára pre energetickú úniu. V portfóliu Maroša Šefčoviča sa symbolicky stretávajú oba kľúčové rozmery, ktoré budú v najbližších rokoch určovať podobu Európy, ekonomický aj bezpečnostný. Držím mu pri výkone jeho povinností palce a z pozície poslanca Európskeho parlamentu budem pozorne sledovať, ako si s touto náročnou agendou poradí.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Ivan Štefanec.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices