Euro si uplynulý týždeň voči doláru pohoršilo

euro
PHOTO: Flickr.

„Prvý deň uplynulého týždňa sa pre euro niesol v znamení rastu, keď si voči americkému doláru polepšilo o tretinku percenta na hladinu 1,2800 EURUSD. Pondelok bol na zverejnenia chudobný a posilnenie sa eura tak bolo možné pripísať skôr na vrub všeobecnému sentimentu, ktorý predstavuje neistotu ohľadom budúcich krokov amerického Fed-u“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Prehlbujú sa totiž očakávania, že Fed vyčká so zvyšovaním úrokových sadzieb dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. To spôsobuje, že dolár stráca hlavne voči lepšie úročeným menám.

V utorok sa však karta obrátila a spoločná mena eurozóny zamierila nadol. V priebehu dňa si euro voči doláru pohoršilo o viac ako celú figúru, keď sa postupne oslabilo z rannej úrovne 1,2840 EURUSD na večerných 1,2720 EURUSD, kde napokon utorkové obchodovanie aj uzavrelo. Na trhu chýbali akékoľvek zásadnejšie makroekonomické zverejnenia a vývoj eurodolárového kurzu sa tak odrážal predovšetkým od špekulácií, že ECB by mohla už čoskoro začať nakupovať korporátne dlhopisy.

Podobne ako v utorok sa kurz eura voči doláru vyvíjal aj počas stredajšieho obchodovania a euro si voči doláru pohoršilo z úrovne 1,2740 EURUSD na 1,2640 EURUSD. A taktiež sa pod to podpísali hlavne správy o možnom skupovaní korporátnych dlhopisov v podaní ECB. Vo štvrtok dorazili na trh ako prvé výsledky prieskumov PMI z Francúzska a euro sa po ich zverejnení oslabilo voči doláru na úroveň 1,2610 EURUSD, no to bolo napokon aj jeho intradenné minimum. Následne zverejnené dáta z Nemecka totiž skončili lepšie, než sa čakalo, rovnako ako aj predstihové indikátory z eurozóny ako takej. Spoločná mena eurozóny sa tak odrazila nahor k úrovni 1,2670 EURUSD. Túto hladinu ale napokon euro neudržalo a deň uzavrelo na červenej nule [1,2646 EURUSD].

Piatkové obchodovanie sa nieslo hlavne v znamení očakávaného nedeľného zverejnenia stresového testovania európskych bánk. V úvode obchodovania európsku menu podporili výsledky nemeckej spotrebiteľskej dôvery GfK. Popoludní tak euro atakovalo aj hladinu 1,2700 EURUSD, pokoriť sa mu ju však nepodarilo a nakoniec uzavrelo na úrovni 1,2671 EURUSD.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Česká koruna aj maďarský forint sa v priebehu uplynulého týždňa voči európskej mene oslabili. Najmenej sa darilo práve forintu, ktorý sa zosunul z pondelkovej úrovne 305,80 EURHUF na piatkovú zatváraciu úroveň 308,34 EURHUF. Česká koruna sa uplynulý týždeň obchodovala v pásme 27,580 EURCZK až 27,700 EURCZK, pričom týždeň napokon uzavrela slabšia na úrovni 26,668 EURCZK. Jedinou menou regiónu, ktorej sa v priebehu minulého týždňa podarilo pripísať si voči euru zisky [aj keď len mierne], bol poľský zlotý. Ten sa posilnil z pondelkovej otváracej úrovne 4,2210 EURPLN na piatkovú zatváraciu úroveň 4,2134 EURPLN.

Tento týždeň je na programe zasadnutie MNB aj Fed-u

Tento týždeň nás čakajú zasadnutia centrálnych bankárov dvoch menových autorít, ktoré pravidelne sledujeme. V utorok [28. októbra 2014] zasadne maďarská centrálna banka MNB, kde zmeny v nastavení menovej politiky zatiaľ neočakávame. Základná úroková sadza by tak mala zostať na súčasnej úrovni 2,10 %. Nevylučujeme však, že v ďalších mesiacoch by mohli sadzby v Maďarsku ísť ešte dole, nakoľko MNB by mohla nasledovať kroky ECB, ktorá v septembri pristúpila k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. V stredu 29. októbra sa uskutoční zasadnutie amerického Fed-u, kde taktiež zmenu v nastavení úrokových sadzieb neočakávame. Americkí centrálni bankári by však mohli definitívne ukončiť program kvantitatívneho uvoľňovania a viac svetla by zasadnutie mohlo vniesť aj do plánovaného zvyšovania úrokových sadzieb v USA

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices