Ilegálnu cezhraničnú prácu v EÚ nikto nerieši

robotníci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ministri práce EÚ sa na poslednom stretnutí v Luxemburgu dohodli na vzniku platformy, ktorá by riešila problémy s ilegálnym zamestnávaním.  V súčasnosti neexistuje žiadna inštitúcia zaoberajúca sa problémom s ilegálnou prácou na cezhraničnej úrovni. Okrem toho sa tým otvoril priestor na rokovanie s Európskym parlamentom.

Platforma by mala spojiť vnútorné orgány Európskej komisie a členských štátov EÚ, ktoré sú za túto oblasť zodpovedné. Ide napríklad o inšpektoráty práce a daňové úrady. Ministri sa dohodli aj na spolupráci pri výmene informácií, najmä v prípadoch, ktoré prekračujú hranice štátov. V budúcnosti by sa mohli rozšíriť funkcie platformy napríklad o odbornú prípravu pracovníkov.

Dohoda bude zahŕňať všetky členské štáty, stupeň svojho zapojenia si však môžu jednotlivé štáty určiť samy.

Sivá ekonomika odhadom tvorí  15-20% HDP ekonomiky EÚ. Podľa výsledkov Eurobarometra až 11% Európanov malo v minulom roku skúsenosť s nákupom tovarov alebo služieb na čierno.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Európa 2020 a zamestnanosť

Rada tiež uskutočnila diskusiu o pripravovanej revízii stratégie Európa 2020. Cieľom stratégie v rámci zamestnanosti je znižovanie chudoby, kladenie dôrazu na vzdelávanie a inovácie, ochrana klímy a šetrenie energiami.

V budúcnosti bude potrebná lepšia koordinácia hospodárskych, daňových a sociálnych politík. Momentálne o revízii rokuje Komisia. Výsledný koncept a konkrétne návrhy by mali byť jasné na začiatku roka 2015.

O mon

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices