Rusi chcú zatvoriť organizáciu na ochranu ľudských práv, europoslanci protestujú

Ska Keller
Ska Keller. PHOTO: Flickr.

Európski poslanci sa sťažovali na zlé ľudské práva, únos v Mexiku a ruskú snahu zničiť inštitút ľudských práv. Negatívny ohlas mala aj policajná akcia na chytanie ilegálnych imigrantov.

Ruská vláda plánuje zatvoriť nezávislú organizáciu na ochranu ľudských práv Memorial. Europoslanci preto apelovali na jej vládu. Ľudskoprávna inštitúcia dokonca v roku 2009 získala Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Kritizovali aj Uzbekistan, ktorého vláda drží politických väzňov a vo väzniciach je praktikované mučenie. Teresa Jiménez-Becerril Barrio z EĽS sa rozhorčila nad dlhodobejšou udalosťou v Mexiku, keď drogoví gangstri v septembri uniesli 43 študentov a držia ich dodnes.

Ska Keller z frakcie zelených zasa kritizovala Úniu za operáciu „Mos Maiorum“. Bola to dvojtýždňová policajná akcia na zatýkanie ilegálnych imigrantov. Cieľom bolo vypátrať aj organizované skupiny, ktoré utečencov častokrát prevádzajú. Poslankyňa povedala: „Ak chcete naozaj riešiť organizovaný zločin, potom treba efektívnejšie využiť znižovanie zdrojov namiesto takej masovej akcie, ktorá sa nezhoduje so schengenským kódexom.“

Video si môžete pozrieť tu:

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O mve

Odporúčame pozrieť

kandidati na eurokomisara

Kto nahradí šéfa Európskej komisie Junckera? V Bruseli sa predstavili top kandidáti

BRUSEL / Eurovoľby sú už za rohom a nimi sa zohľadní aj to, kto bude hlavnou …

Consent choices