barroso
José Manuel Barroso. PHOTO: © European Union, 2014

Barroso skončil, dnes je už Európska komisia pod palcom Junckera

barroso
José Manuel Barroso. PHOTO: © European Union, 2014

BRUSEL – Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso strávil v piatok posledný deň vo svojej funkcii. Na čele exekutívneho orgánu stál od roku 2004 a stal sa tak najdlhšie nepretržite pôsobiacim šéfom eurokomisie.

Vo funkcii Barrosa nahradí bývalý luxemburský premiér Jean Claude-Juncker, ktorý sa funkcie formálne ujme dnes, v sobotu 1. novembra. Spolu s ním začne pracovať aj celá Európska komisia s novými ale aj staronovými eurokomisármi.

Päťdesiatosemročný Barroso za najväčší úspech svojho pôsobenia na čele Európskej komisie označil fakt, že európskej dvadsaťosmičke pomohol prekonať najhoršie ekonomické krízy za posledné desaťročia. 

Zároveň bol svedkom prijatia trinástich nových členských štátov, čo označil za jeden z najväčších počinov v európskej histórii. Podľa vlastných slov po sebe zanecháva silnejšiu a lepšie vybavenú Európu.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Žeby OSN? 

Bývalý portugalský premiér si chce dať v nasledujúcich mesiacoch pauzu od politiky. Hovorí sa pritom o ňom ako o možnom kandidátovi za šéfa Organizácie Spojených národov, ktorý sa bude voliť v roku 2016. Samotný Barroso tieto tvrdenia zatiaľ nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices