Toto čaká europarlament najbližšiu dobu: TTIP aj GMO potraviny

juncker
Barroso sa lúči s Junckerom v europarlamente, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Dnes začne úradovať nová Európska komisia. Jej predseda Jean-Claude Juncker prisľúbil svoj investičný plán vo výške 300 miliárd eur, o ktorom by mal už čoskoro rokovať a hlasovať Európsky parlament. No čaká ho ešte veľa iných vecí, či už nových alebo „zdedených“ po predchádzajúcom zákonodarnom zbore. Pripravili sme pre vás krátky prehľad záležitostí, ktoré bude mať Parlament v blízkej budúcnosti na stole, od roamingových poplatkov, cez plastové tašky až po reformy bankového sektora.

Predseda novej Európskej komisie Jean-Claude Juncker nedávno prisľúbil predstaviť svoj investičný program vo výške 300 miliárd eur zameraný na podporu rastu a vytváranie pracovných miest. Parlament a vlády členských štátov budú musieť následne prijať opatrenia na implementáciu tohto programu. Komisia okrem iného plánuje aj nové iniciatívy, ktoré by mali umožniť podnikom získavať finančné prostriedky na investície nielen prostredníctvom pôžičiek ale aj na kapitálových trhoch.

EÚ bude pokračovať v reformovaní bankového sektora. Navrhované pravidlá by mali veľké banky prinútiť k tomu, aby oddelili určité rizikové obchodné aktivity od činnosti prijímania vkladov. Začali sa aj práce na nových právnych predpisoch, vďaka ktorým by sa mali znížiť poplatky za platby kartami. Takisto sa hovorí aj o novej právnej úprave zamedzujúcej manipulácii referenčných úrokových sadzieb.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

V rámci takzvaného telekomunikačného balíka budú prebiehať ďalšie rokovania ohľadom internetovej neutrality a zániku roamingových poplatkov. Európski zákonodarcovia sa budú v nasledujúcich mesiacoch dohadovať aj na nových pravidlách o ochrane údajov.

Parlament bude rokovať a hlasovať o nových cieľoch pre emisie, podiel obnoviteľných zdrojov a úspor energie do roku 2030. Očakáva sa, že prijme aj nové opatrenia na zníženie našej energetickej závislosti. Medzičasom sa už začali legislatívne práce ohľadom prísnejších noriem pre kvalitu vzduchu, redukcie používania igelitových tašiek, nových potravín a pestovania geneticky modifikovaných plodín.

Parlament bude dohliadať aj na únijné obchodné rokovania, predovšetkým tie, ktorí sa týkajú obchodnej dohody s USA (TTIP). Pre pripomenutie, obchodné dohody môžu nadobudnúť platnosť len vtedy, ak ich schválil Európsky parlament.

Pozrite si video a pozrite sa, čo všetko sa ešte bude riešiť v Bruseli:

O red

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices