Ďalšie oslabenie sa eura voči doláru!

euro dolár
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Prieskumy Ifo z nemeckej ekonomiky v pondelok priniesli sklamanie, no euro dokázalo súvisiace straty vstrebať a deň dokonca ukončiť v zelenom teritóriu nad hladinou 1,2700 EURUSD. V utorok si euro pripísalo už tretí zisk v rade a obchodovanie zatváralo na hladine 1,2735 EURUSD. Až do zverejnenia výsledku zasadnutia amerického Fed-u sa v stredu euro voči doláru obchodovalo v tesnej blízkosti hladiny 1,2750 EURUSD. Definitívne pochovanie tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania a naďalej skôr jastrabí tón centrálnych bankárov v stanovisku po zasadnutí sa však postarali o posilnenie dolára až na zatváraciu úroveň 1,2630 EURUSD.

„Štvrtkové obchodovanie sa nieslo v znamení doznievajúceho efektu stredajšieho zasadnutia amerického Fed-u. Štvrtok ukončilo euro voči doláru na úrovni 1,2610 EURUSD“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Posledný deň uplynulého týždňa, ktorý bol zároveň i posledným októbrovým dňom, priniesol výrazné oslabenie sa eura z ranných 1,2600 EURUSD na záverečných 1,2525 EURUSD. V priebehu obchodovania pritom spoločná mena eurozóny prelomila aj hladinu 1,2500 EURUSD a krátkodobo sa po príchode amerických obchodníkov držala pod ňou. Americkí obchodníci zareagovali na správy o tom, že japonská BoJ nečakane zväčšuje objem monetárnych stimulov a pustili sa do nákupov akcií, čím podporili aj americký dolár. Ten počas októbra voči euru získal necelé percento a v prvý novembrový obchodný deň dokonca otestoval úroveň 1,2450 EURUSD.

Uplynulý týždeň priniesol oslabenie sa českej koruny a poľského zlotého. Koruna si voči euru pohoršila o pol percenta na hladinu 27,800 EURCZK a poľský zlotý sa zosunul o tretinu percenta na piatkových 4,2280 EURPLN. Jedine maďarský forint ustál uplynulý týždeň bez strát a voči euru sa udržal v okolí hladiny 308,00 EURHUF.

Americký Fed definitívne pochoval kvantitatívne uvoľňovanie

Maďarská centrálna banka [MNB] uplynulý utorok v súlade s našimi i trhovými očakávaniami ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 2,10 %. MNB v následnom stanovisku uviedla okrem iného aj to, že pri súčasnom nastavení menovej politiky by sa inflácia mala dostať k jej cieľu na úrovni 3 % v strednodobom horizonte. Súčasná uvoľnená menová politika v Maďarsku by tak mala zostať v platnosti po dlhší čas. K zmene nastavenia úrokových sadzieb nedošlo ani v USA, kde Fed ponechal základnú sadzbu bez zmeny na úrovni do 0,25 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

V súlade so všeobecným presvedčením Fed rozhodol o pochovaní tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré ohlásil bývalý šéf Fed-u Bernanke pred viac ako dvomi rokmi. Čo však mierne prekvapilo, bolo skôr jastrabím tónom vyznievajúce stanovisko po zasadnutí. Americkí centrálni bankári vyzdvihli značné polepšenie na trhu práce, avšak slovné spojenie „dlhší čas“ zo stanoviska v prípade ponechania nízkych úrokov nezmizlo.

Aktuálny týždeň je na zasadnutia centrálnych bánk bohatý. V stredu sa zídu poľskí centrálni bankári, ktorí by podľa nášho názoru mohli pristúpiť k ďalšiemu okresaniu základnej úrokovej sadzby v krajine zo súčasných 2,00 % až na 1,50 %. Pripúšťame aj miernejší pokles sadzieb na 1,75 %, avšak čo by nás prekvapilo, by bolo ponechanie úrokových sadzieb bez zmeny. Pravdepodobnosť uvedených troch alternatív vidíme v pomere 60:30:10. Vo štvrtok zasadnú hneď tri centrálne banky z nášho hľadáčika a to britská BoE, česká ČNB a naša ECB. V prípade všetkých troch centrálnych bánk očakávame ponechanie základných úrokových sadzieb bez zmeny.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices