Komisia: Peru a Kolumbia nepotrebujú naše víza

Cecilia Malmströmová
Cecilia Malmströmová. PHOTO: Flickr.

K tomuto záveru došla Európska komisia po tom, čo obe krajiny posunuli svoje kvality na požadovaný štandard. Teraz sa uvidí, či Rada dá zelenú rokovaniam s juhoamerickými štátmi.

Odporúčanie Cecilie Malmströmovej, komisárky pre vnútorné záležitosti, vychádza zo správy, či štáty posunuli vlastnú hraničnú bezpečnosť na európsku úroveň. V nej sa okrem bezpečnostných kvalít a celkovému stavu krajín hovorí aj o organizovanej kriminalite a možnostiach cestovného ruchu a turizmu.

Peru a Kolumbia sú známe vysokými číslami v štatistikách o obchode s ľuďmi a drogami. Komisia to však nepovažuje za rozhodujúci faktor. Naopak, Komisia to vníma ako riešiteľnú záležitosť. Spolieha sa na zavedenie prísnych hraničných kontrol. Zrušenie vízových bariér sa vzťahuje len na žiadosti o krátkodobom zdržiavaní sa v zóne Únie, teda na polroka.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

„Významné zlepšenie Kolumbie a Peru za posledných niekoľko rokov znamená, že už nie pre nich potrebné zachovať vízovú povinnosť. Po ich zrušení budeme podporovať mobilitu ľudí. To má zásadný význam pre sociálny a hospodársky rozvoj. Rovnako pre porozumenie medzi EÚ a inými krajinami,“ povedala komisárka Malmströmová.

O mve

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices