Na 100 EUR vkladu u nás pripadá 80 EUR úveru. Ako je to v iných krajinách EÚ?

Podľa údajov ECB a našich prepočtov mal na konci septembra 2014 Slovák v banke v priemere uložených 5 156 EUR a z banky požičaných 4 121 EUR. Na každú „stovku“ vkladu tak u nás pripadá 80 EUR úveru. Zdá sa vám to veľa? Nuž, nižší pomer úverov a vkladov vykázala na konci tretieho štvrťroka len rovná desiatka krajín.

Miera zadlženia v krajinách EU

„Vo väčšine európskych ekonomík sa teda domácnosti zadlžujú v porovnaní so svojimi úsporami výraznejšie než u nás. Najvyššiu mieru zadlženia z tohto pohľadu evidujú Škandinávci“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Vo Švédsku pripadá na každých 100 EUR bankového vkladu až 210 EUR úveru. To neznamená, že by Švédi nevedeli sporiť, práve naopak. Na jedného Švéda aktuálne pripadajú bankové úspory na úrovni 16,3 tis. EUR. Priemerná výška úveru na hlavu je však až viac než dvojnásobná a dosahuje 34,3 tis. EUR. Dvojkou v našom rebríčku sú Fíni, ktorí na sto eur v banke vložených majú 146 EUR z banky požičaných.

Vyššie úvery ako úspory domácností evidujú komerčné banky celkovo v siedmich krajinách únie. Okrem Švédov a Fínov nájdeme na vrchole rebríčka aj Estóncov, Lotyšov, Írov, Holanďanov a Britov. V rovnováhe sú vklady a úvery obyvateľstva v Španielsku, kde na každú „stovku“ v banke vloženú pripadá ďalšia stovka z banky požičaná.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Naopak, najmenej výrazne sa v porovnaní s objemom vkladov zadlžujú Belgičania. V Belgicku pripadá na 100 EUR vkladu v banke len 42 EUR úveru. Hranicu 50 EUR sa ešte podarilo podliezť Bulharom, Malta skončila tesne nad ňou. Spomedzi našich európskych susedov vykazujú najvyššie zaúverovanie v pomere k úsporám Poliaci a to na úrovni 99 EUR úveru na 100 EUR vkladu. Na chrbát im dýchajú Maďari, kde hodnota úverov dosahuje až 97 % hodnoty vkladov. Znie to možno prekvapivo, ale v rebríčku za nami sa umiestnili nielen Česi, ale aj Rakúšania. U našich západných susedov pripadá na každú „stovku“ v banke uloženú len menej ako 70 EUR požičaných.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices