Radšej odchod Británie z Únie ako obmedzenie pohybu, odkazuje Merkel

Angela Merkelová, nemecká kancelárka. PHOTO: Flickr.
Angela Merkelová, nemecká kancelárka. PHOTO: Flickr.

BERLÍN/LONDÝN – Nemecká kancelárka Angela Merkel by vraj radšej videla odchod Británie z Európskej únie, než prípadný kompromis týkajúci sa pohybu pracovných síl v Únii. Britská vláda sa už niekoľkokrát vyjadrila, že zvažuje obmedziť prisťahovalectvo, za čo ju Európska únia kritizovala s tým, že by išlo o porušenie unijných zákonov. Tiež sa hovorí o takzvanom exite Británie z Európskej únie.

Britský premiér David Cameron už dávnejšie sľúbil voličom, že v prípade svojho víťazstva v parlamentných voľbách na jar budúceho roku usporiada referendum o zotrvaní krajiny v Euróspkej únii. To by hovorilo za zotrvanie ostrovov v Únii, podotýka BBC.

Jednou z tém, o ktorých chce Cameron s unijnými predstaviteľmi rokovať, je práve sloboda pohybu a obmedzenie množstva prisťahovalcov mieriacich do Británie. Merkel ale podľa nemeckého časopisu Der Spiegel dala jasne najavo, že stiahne svoju podporu britskému členstvu v Európskej únii, ak Londýn bude na reforme migračnej politiky Európskej únie trvať.

Je to vôbec prvýkrát, kedy nemecká kancelárka pripustila možnosť britského exitu z Únie. Cameronova vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov koná pod tlakom euroskeptického krídla Konzervatívnej strany a zvyšujúcej sa popularity nacionalistickej a protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva. Tá ťaží z tvrdej kritiky Európskej únie a množstva prisťahovalcov v krajine a už dosiahla dôležité volebné víťazstvo.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Podľa oficiálnych štatistík prišlo z krajín Únie do Británie od marca 2013 do marca 2014 približne 131 tisíc pracovníkov, čo bolo o deväťdesiatpättisíc viac ako v predošlom roku. Londýn tiež zdôrazňuje, že nezamestnanosť občanov Únie v Británii sa v minulom roku zvýšila o sedemnásť percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices