Cena ropy bez výrazných zmien

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Minulý týždeň sa pre cenu ropy Brent začal neslávne. Známa investičná banka totiž zverejnila svoju cenovú prognózu, podľa ktorej očakáva v prvom kvartáli 2015 cenu na úrovni len 85 USD za barel.

Skoršie predikcie však hovorili o cene 100 USD za barel. Okrem toho dobré správy neprišli ani z Nemecka, kde došlo k poklesu podnikateľskej dôvery na dvojročné dno. V pondelok tak cena britskej ropy klesla na 85,83 USD za barel. V utorok cena kopírovala vývoj na americkom akciovom trhu, ktorý posilnil a zdražela na 86,03 USD za barel. Pod pozitívny vývoj sa podpísali aj informácie o dôvere spotrebiteľov v USA, ktorá dosiahla svoje sedemročné maximá. „Rastúce tendencie pokračovali aj v stredu vplyvom vyhlásenia generálneho sekretára OPEC – u, ktorý nevidí dôvod na paniku pre nedávny pokles ceny ropy“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Dobré správy priniesol aj Federálny úrad pre energetiku [EIA], keď zverejnil aktuálny stav zásob, ktoré za predchádzajúci týždeň posilnili menej ako sa očakávalo. Cena čierneho zlata sa tak v strede týždňa vyšplhala na 87,12 USD za barel.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Vo štvrtok sa na rozdiel od ropy darilo americkému doláru. Ten posilnil vďaka investorskej dôvere v to, že úrokové sadzby vzrastú skôr než sa čakalo. Správy o raste americkej ekonomiky, ktoré podporujú tento predpoklad, tak stlačili cenu britskej ropy na 86,24 USD za barel. V piatok sa americký dolár aj naďalej posilňoval. Japonská centrálna banka totiž v posledný pracovný deň týždňa prekvapivo rozhodla, že ešte viac uvoľní menovú politiku. Cena ropy Brent tak v závere týždňa klesla na 85,86 USD za barel, čiže takmer na svoju pondelkovú úroveň.

V medzimesačnom porovnaní bola ropa na trhu lacnejšia takmer o – 10 % a od začiatku roka stratila na sile viac než – 19 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices