štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Separatistické voľby na východe Ukrajiny sú prekážkou mieru

Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/red.
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Hlasovanie, ktoré zorganizovali v nedeľu separatisti na niektorých územiach na východe Ukrajiny nemajú nič spoločné s demokraciou a neprispejú k stabilite a mieru, práve naopak, myslí si poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

„Separatisti nielenže zabránili občanom Ukrajiny zúčastniť sa na minulotýždňových parlamentných voľbách, ale vlastné chaotické hlasovanie, ktoré prebehlo bez súhlasu orgánov Ukrajiny a účasti medzinárodných pozorovateľov, vydávajú za potvrdenie svojej legitimity,“ uvádza Štefanec.

Podľa neho ide o pokračovanie nebezpečného trendu, ktorý začal v marci tohto roku na Kryme a ktorý sa vyznačuje zneužívaním nástrojov demokracie na presadzovanie vlastných mocenských cieľov. Tento postup je podľa neho typický pre autoritárske a diktátorské režimy.

„Nemožno tu nevidieť úlohu súčasného vedenia Ruskej federácie a ním kontrolovaných médií. Tým, že Rusko priamo podporuje separatistov a šíri ich propagandu, stáva sa zodpovedným za každé ďalšie násilie a straty na životoch, ktoré si môže vývoj situácie na východe Ukrajiny vyžiadať.“

Podľa Štefanca je pre budúcnosť nášho najväčšieho suseda mimoriadne nebezpečné, že Kremeľ uznal ako výsledky oficiálnych parlamentných volieb, tak aj separatistické hlasovanie.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

„Rusko týmto definitívne potvrdilo, že mu nejde o mier a stabilizáciu Ukrajiny, ale o ďalšie vyhrotenie konfliktu na ktoré doplatia opäť len nevinní občania Ukrajiny. Na európskej pôde budeme napriek tomu naďalej trpezlivo presadzovať riešenia, ktoré stabilizujú situáciu a pomáhajú ľuďom.“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices