Návrat k družstvám? Brusel chce zriadiť tzv. družstevné fondy

milk
Ilustračné foto. PHOTO: Flickr.

Podľa Paola De Castro, talianskeho europoslanca, člena Výboru pre poľnohospodárstvo, nielen ruský bojkot mliečnych výrobkov spôsobil pokles cien mlieka. Ďalším z dôvodov je nadprodukcia v tomto sektore aj napriek zníženej spotrebe. Nové riadenie formou poľnohospodárskych družstevných fondov by podľa neho bolo systémovým riešením.

V apríli 2015 nás čaká zrušenie systému riadenia dodávok formou pridelených mliečnych kvót. Podľa De Castra nestabilnosť cien v poľnohospodárstve vychádza zo skutočnosti, že Únia zrušila mnohé zo systémov riadenia tohto trhu a teraz musí nájsť nové: „Ďalšie sankcie voči Rusku sú zbytočné, lebo poškodzujú viac Úniu ako Rusko! Liberalizácia trhu však nevyrieši všetko! Navrhujeme pomoc pri zakladaní družstevných poľnohospodárskych fondov ako nástrojov na poistenie rizika. Nie formou úverov, ale formou poistení pre prípad strát vplyvom poklesu cien“.

Európsky parlament očakáva konštruktívne návrhy nielen zo strany Európskej mliekárenskej rady, ale aj iných dotknutých subjektov. Znovuzavedenie kvót nie je cesta, potrebujeme nové riadenie výrobných systémov v mliekárenskom sektore ako je napríklad geografické prepojenie, dodáva De Castro.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

 Pre viac informácií si pozrite priložené video:

O tkl

Odporúčame pozrieť

geneticky modifikovane plodiny

Geneticky modifikované plodiny v EÚ stále nie sú minulosť. A zrejme ani nebude

Členské krajiny, ktoré presadzujú zákaz pestovania geneticky modifikovaných plodín na svojom území narazili na odpor. …

Consent choices