Ukrajina poslala Rusku prvú splátku za plyn

plyn
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz v utorok informovala, že zaplatila ruskej spoločnosti Gazprom prvú splátku z dlžnej sumy za dodávky plynu. Splátka je v hodnote 1,45 miliardy dolárov (vyše 1,1 miliardy eur).

Rusko, Ukrajina a EÚ minulý týždeň dosiahli dohodu, ktorá by mala znamenať obnovenie dodávok ruského plynu na Ukrajinu počas zimných mesiacov.

Rusko zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu v júni. Z dohody vyplýva, že Ukrajina zaplatí Rusku 3,1 miliardy dolárov (takmer 2,5 miliardy eur) za plyn v dvoch splátkach do konca tohto roka. Celkovo dlh Ukrajiny za plyn dosahuje 4,6 miliardy dolárov (3,67 miliardy eur).

Spor smeruje do Štokholmu

V piatok šéf spoločnosti Gazprom Alexei Miller vyhlásil, že dodávky plynu obnoví v momente, keď Ukrajina zaplatí prvú splátku dlhu a zároveň dopredu uhradí sumu za novembrové dodávky plynu.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Naftogaz v utorkovom stanovisku o platbe za novembrové dodávky plynu nehovoril. Naftogaz upozornil, že dosiahnutá dohoda je dočasná. Ukrajina bude plynový spor riešiť na arbitrážnom súde v Štokholme.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices