Ebola: EÚ je pripravená popasovať sa s ňou

ebola
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Riziko šírenia eboly v Európe je veľmi nízke a európske krajiny sú navyše veľmi dobre pripravené.“ Tieto slová predniesla regionálna riaditeľka SZO pre Európu Zsuzsanna Jakab počas svojho dnešného prejavu vo výbore pre životné prostredie a verejné zdravie. O smrtiacej epidémii rokovali tento týždeň aj členovia výboru pre rozvoj. Ich pondelkovej debaty sa zúčastnili veľvyslanci z postihnutých krajín, ktorí dúfajú, že EÚ im poskytne záchranný plán na obnovenie hospodárstva.

Počas stredajšej debaty vo výbore pre životné prostredie a verejné zdravie (ENVI) viacero poslancov skritizovalo niektoré medzinárodné organizácie ako napríklad OSN alebo SZO za ich pomalú reakciu na túto epidémiu. Zároveň vyzdvihli dôležitosť a užitočnosť mimovládnych organizácií, akými sú napríklad Lekári bez hraníc.

Nemecký ľudovec Peter Liese pripomenul, že vývoj vakcíny potrvá dlhú dobu a že by sme sa na to momentálne nemali spoliehať. Zároveň dodal, že v súčasnosti musíme posilniť systémy zdravotnej starostlivosti v západnej Afrike. Podľa jeho krajana zo skupiny Socialistov a demokratov Matthiasa Grooteho je potrebné, aby EÚ zlepšila svoju komunikáciu o tomto probléme.

Repatriácia zdravotného personálu

Repatriácia zahraničných zdravotných pracovníkov, ktorí sa nakazili ebolou, bola považovaná za nevyhnutnú. „V tejto oblasti toho môžeme urobiť viac,“ povedal predseda výboru ENVI, taliansky ľudovec Giovanni La Via.

Marc Sprenger, riaditeľ Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, následne ubezpečil, že „títo pacienti prichádzajú do Európy za kontrolovaných podmienok.“

Španielsky poslanec zo skupiny GUE/NGL Josu Juaristi Abaunz vyjadril svoje poľutovanie nad tým, že „verejná mienka v Európe je viac znepokojená pár prípadmi, ktoré sa môžu vyskytnúť na pobreží Európy, ako humanitárnou katastrofou v Afrike.“

Zsuzsanna Jakab zo Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá odpovedala na poslanecké otázky súhlasila s tým, že „pre všetkých by to bolo ľahšie, keby sme dokázali poskytnúť dostatočnú pomoc na mieste,“ no zároveň poľutovala, že „doteraz tomu tak nebolo.“

„Marshallov plán“ pre ebolou postihnuté krajiny

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Potrebujeme niečo ako Marshallov plán, pretože musíme znovu vybudovať naše hospodárstvo,“ vyjadril sa Ousmane Sylla, veľvyslanec Guinei v EÚ a šéf Výboru veľvyslancov afrických, karibských a tichomorských štátov. V pondelok sa zúčastnil debaty o ebole, ktorú zorganizoval výbor pre rozvoj.

Jeho šéfka, britská sociálna demokratka Linda McAvan, na jeho prosbu reagovala slovami, že členovia jej výboru sú si vedomí toho, že postihnuté krajiny budú potrebovať pomoc aj po skončení epidémie.

O ram

Odporúčame pozrieť

ebola

Na východe Konga sa snažia zastaviť nové ohnisko eboly

Zdravotnícki predstavitelia v africkom Kongu potvrdili v nedeľu ďalšie prepuknutie eboly na východe krajiny, štvrté …

Consent choices