Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec: Vláda sa v prípade prepúšťania v Panasonicu správa pasívne

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) upozorňuje, že zamestnancom spoločnosti Panasonic v Krompachoch, ktorí budú prepustení z dôvodu rušenia výroby, by mohol pri ich rekvalifikácii pomôcť Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii (EGF). Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však podľa neho správa pasívne a reagovalo až vtedy, keď na túto možnosť upozornila opozícia.

„Prostriedky z EGF je možné použiť nielen priamo pre postihnutých zamestnancov spoločnosti, ale aj pre nezamestnaných mladých ľudí v regióne,“ uvádza Štefanec.

O jeho aktiváciu pritom musí požiadať vláda.

„Minister Richter zrejme čaká, kým do regiónu príde ďalší veľký investor. To je však vzhľadom na chýbajúcu infraštruktúru a celkovo zlú investičnú politiku vlády v strednodobom horizonte nepravdepodobné. Oveľa efektívnejšie by bolo prepustených ľudí rekvalifikovať, respektíve pomôcť im začať samostatne podnikať, čím sa sekundárne stimuluje ekonomický rozvoj a zamestnanosť v celom regióne,“ myslí si Štefanec.

Vláda podľa neho nemá záujem systémovo pomáhať ľuďom nájsť si prácu, alebo začať podnikať, a namiesto toho vytvára armádu závislých na sociálnych dávkach a odkázaných na milosrdenstvo vládnej strany. Upozorňuje, že tak ako v prípade US Steel, aj teraz je to opozícia, kto musí hľadať riešenia a nabádať vládu k aktivite.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

„Zo svojej pozície poslanca Európskeho parlamentu a pôsobenia vo Výbore pre rozpočet som pripravený aktívne pomôcť pri hľadaní riešení o čom som ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera informoval aj listom,“ uzatvára Štefanec.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices