Putin vs. Obama. Forbes určil najmocnejšiu osobnosť na svete

putin obama
Vladimír Putin a Barack Obama. PHOTO: Flickr.

WASHINGTON – Najmocnejším človekom na svete je podľa aktuálneho rebríčku prestížneho časopisu Forbes ruský prezident Vladimir Putin. Jeho americkému kolegovi Barackovi Obamovi patrí v roku 2014 druhé miesto. Tretí skončil čínsky prezident Si Ťin-pching. Jedným z nováčikov medzi najmocnejšími ľuďmi je aj samozvaný chalífa Islamského štátu Abú Bakr Bagdádí.

Americký časopis označil ruského prezidenta za najmocnejšieho človeka už druhý rok po sebe. Pred Putinom najvyššiu priečku obsadzoval šéf bieleho domu Obama, okrem roku 2010, kedy bol najmocnejším človekom planéty vtedajší čínsky prezident Chu-Ťin-tchao.

Prvých päť pozícií ostáva od minulého roka nezmenených. Pápež František je aj naďalej štvrtý a nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá je zároveň najmocnejšou ženou, obsadila aj tento rok piate miesto.

V rebríčku sa ďalej nachádzajú šéfka centrálnej banky USA Janet Yellen, filantrop a spoluzakladateľ firmy Microsoft Bill Gates, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Spoluzakladateľ internetovej spoločnosti Google Sergey Brin a generálny riaditeľ firmy Larry Page spolu zdieľajú deviate miesto a prvú desiatku uzatvára britský premiér David Cameron.

Nie je kladný hrdina

„Asi nikto nenazve Vladimira Putina kladným hrdinom. V roku 2014 sa zbraňami zmocnil Krymu a pustil do hroznej nepriamej vojny na susednej Ukrajine, počas ktorej takmer stopercentne raketa zem-vzduch dodaná Ruskom zostrelila civilné dopravné lietadlo. Ako nespornú, nepredvídateľnú a záhadnú hlavu štátu bohatého na energetické zdroje a disponujúceho jadrovými zbraňami by ho nikto nikdy neoznačil za slabého,“ charakterizoval jednotku svojho rebríčku, ktorý zahŕňa 72 osobností, magazín Forbes.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Nováčikmi sú v zozname napríklad indický premiér Naréndra Módí, egyptský prezidentAbdal Fattah Sísí či zakladateľ čínskeho internetového predaja Alibaba a najbohatší muž Číny Jack Ma. Najkontroverznejšou osobou v rebríčku je Abú Bakr Bagdádí, ktorý sa umiestnil na 54. mieste.

Sedemnásť politikov, ktorý sa na zozname nachádzajú, vládne krajinám, ktorých súhrnné HDP je asi 48 biliónov dolárov. Miliardári na zozname potom disponujú majetkom vo výške 790 miliárd dolárov. Mnohí z nich si podľa Forbes zaslúžia zvláštnu pozornosť vďaka svojej filantropickej činnosti. To sa týka Gatesa, Warrena Buffetta, Carlosa Slima, Marka Zuckerberga či Michaela Bloomberga.

Magazín stanovil rebríček na základe panelového hlasovania svojich editorov, ktorí zohľadňovali finančné zdroje, rozsah a využitie moci či množstvo ľudí, na ktorých majú osobnosti vplyv.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices